„Nerozumíme tomu, proč jedné iniciativě vedení nemocnice klade překážky, až dosáhne jejího vystěhování, a druhé iniciativě s podobně deklarovanými cíli aktivně vychází vstříc,“ řekla Královcová z Nadačního fondu Klíček. Jako připomínku ubytovny dnes v historickém autobuse vyrazili zástupci fondu na cestu Prahou od Motola k ministerstvu zdravotnictví.

Senát v usnesení z letošního dubna doporučil, aby všechny strany zasedly spolu k jednacímu stolu, což se zatím nestalo. Klíček se v září sešel se zástupci druhého nadačního fondu, znovu chce jednat i s nemocnicí. „Zatím čekáme na termín,“ uvedla Královcová. Naděje vkládá také do nového vedení ministerstva zdravotnictví.

23 let práce

Čtyři pokoje v objektu ubytovny sester spravované Klíčkem fungovaly 23 let. Na 26 lůžkách tam poskytl každý rok asi 2500 noclehů zhruba 800 lidem. Podle Královcové šlo asi o třetinu noclehů, které celá nemocnice rodičům poskytla. Podle dohody s nemocnicí fond neplatil nájem. Poplatek rodičů byl dobrovolný, v posledním roce byla doporučená částka 100 korun za první noc, 50 korun za každou další. Klíček je financován z darů jednotlivců a firem, provozuje také dětský hospic v Malejovicích na Kolínsku.

Nemocnice před rokem uvedla, že míst pro rodiny hospitalizovaných má dostatek. Prostory chtěla podle dřívějších vyjádření využít pro ubytování sester, které kvůli nedostatku personálu shání i v zahraničí. Jak se prostory využívají teď, ČTK od vedení nemocnice zjišťuje. Podle tehdejšího ředitele, dnes končícího ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) nemůže nemocnice vlastnit prostory a nevyužívat je.

Drahý nadstandard

Rodičům dětí do šesti let musí nemocnice ubytování zajistit. Ostatním ale dostupná ubytovna chybí. „Teď nám nabízejí drahý nadstandard, protože na ubytování hrazené pojišťovnou nemáme nárok. Naposledy jsme si museli najít ubytování v nedalekém penzionu. Bylo to sice drahé, ale pořád to vyšlo levněji než ubytování, které nám nabídli v nemocnici,“ uvedla podle Klíčku jedna z maminek z Nového Jičína, která ubytovnu využívala.

Nadační fond Dům Ronalda McDonalda založily společnosti McDonald’s ČR a Reklamní společnost McDonald’s. Firma podle informací na webu fondu poskytuje fondu zázemí a dar na provoz, v restauracích jsou umístěné sbírkové pokladničky a prodávají se samolepky, výtěžek jde nadačnímu fondu.

V nemocnici chce vybudovat dům s 20 pokoji, náklady budou odhadem 50 milionů korun a provoz bude stát asi pět milionů ročně. Rodiče to do něj budou mít z dětské nemocnice asi deset minut pěšky. K dispozici budou mít společný obývací pokoj, prádelnu, sušárnu a hrací koutek pro malé děti.

„V současné době pracujeme na dohodě s vedením Fakultní nemocnice v Motole, aby mohl dům Ronalda McDonalda v nemocnici co nejdříve vyrůst,“ řekl ČTK ředitel nadačního fondu Marek Šedivý.

Fotogalerie
45 fotografií