Žádná tragédie se v hotelu Hilton neodehrála – policisté ho obklíčili ze zcela jiných důvodů: Praha od pondělí hostí XXII. valné shromáždění Asociace národních olympijských výborů (ANOC), na nějž se sjíždějí celosvětoví zástupci i úřednické špičky. Setkání bude vrcholit ve středu 1. listopadu.

Policisté proto zavedli velmi přísná bezpečnostní opatření: na místě se podle informací Aktu.cz provádějí pyrotechnické prohlídky a do hotelu se nesmí dostat nikdo, kdo nemá s akcí co dělat. Policejní mluvčí Jozef Bocán nechtěl rozsah opatření komentovat, a to z taktických důvodů, Pražany ani návštěvníky metropole by ale opatření omezit neměla.

ANOC sdružuje celkem 206 olympijských výborů z celého světa. Předloni se v Praze konalo valné shromáždění evropských olympijských výborů, letos má tato událost světový formát. Prahu jako pořadatele XXII. valného shromáždění ANOC schválil výkonný výbor a následně potvrdili delegáti loňského zasedání ANOC, které se konalo v katarském Dauhá. V české metropoli v minulosti již proběhlo zasedání Evropských olympijských výborů v letech 1999 a 2015 a zasedání Mezinárodního olympijského výboru v roce 2003.