Piráti jsou podle informací Blesku jediným zastupitelským klubem, jehož všichni členové využívají možnost nechat si hodinově vyplácet práci pro magistrát. Základní odměna je pět tisíc korun měsíčně. Jenže k tomu je možnost vykázat další činnost. Například může jít o jednání výborů, práce z pověření primátorky a podobně. Navíc se objevilo podezření, že to dělají účelově, protože na začátku volebního období začali s výdělečnou činností. Například Jakub Michálek si založil živnost v okamžiku vzniku svého mandátu. Tím by se příjmy navíc daly »přikrýt«.

Minimální mzda?

Obvinění z obohacování na úkor magistrátu ale Piráti Jakub Michálek, Ondřej Profant, Mikuláš Ferjenčík a Adam Zábranský odmítají. Poukazují na to, že po rozpočítání připadá na jednoho člena necelých šest tisíc hrubého, které zinkasovali ke svému pětitisícovému platu.

„Je nutné říci, že pirátští zastupitelé jsou jediní zastupitelé, kteří nejsou uvolnění, ale stejně pracují de facto na plný úvazek. Uvedené měsíční částky nedosahují často ani hodnoty minimální mzdy,“ uvedla mluvčí Pirátů Karolína Sadílková.

Je to nemravné

Počínání Pirátů se nelíbí ani opozici. „Dělají to tak nejen v Praze, ale všude. Je to minimálně nemravné. My v ODS jsme v opozici stejně jako Piráti  a rozhodně si žádné mimořádné finanční náhrady nenárokujeme,“ uvedl pražský předseda klubu ODS Filip Humplík.

Co na to magistrát

Tiskový mluvčí magistrátu se v souvislosti s »kořistí« Pirátů, tedy s penězi za běžnou odměnu, omezil jen na věcné vysvětlení: „Refundace je poskytování náhrad výdělku prokazatelně ušlého v souvislosti s výkonem funkce neuvolněných členů zastupitelstva, kteří nejsou v pracovním nebo jiném obdobném poměru… Tuto částku stanovuje zastupitelstvo vždy na příslušný kalendářní rok.“ Odkázal při tom na příslušná usnesení zastupitelstva.