Operátoři mají podle Martiny Kemrové, mluvčí společnosti T-Mobile, enormní zájem na pokrytí pražského metra, a to na vlastní náklady. Jednání konsorcia operátorů s dopravním podnikem probíhají již třetím rokem. „Zatímco technologicky je vše připraveno, stále se však nepodařilo uzavřít smlouvu s dopravcem. Poslední verze dokumentu je od minulého týdne u partnera, a podle našich informací stále není jasné, zda a kdy bude smluvní rámec schválen Radou města a dojde k podpisu smlouvy,“ podotkla.

V první fázi by měl být signál na trase metra C mezi stanicemi Muzeum a Roztyly. V dalších etapách by se pak podle náměstka primátorky Petra Dolínka (ČSSD) rozšířilo pokrytí na celé metro. Vedení DPP ale nechtělo pokrytí metra signálem komentovat.

Proč se často ztrácí signál i ve stanicích metra?

Video
Video se připravuje ...

Pirátské zahradničení v Praze! Kde se ztrácí signál v metru? A jak to bolí mečem do hlavy? Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček

Zatím pouze stanice

V současnosti v tunelech stále signál není, ve stanicích však ano, i když internetové připojení je omezeno na Edge. „Ze strany města bylo vše odpracováno a nyní čekám na dohodu o ceně mezi DPP a operátory. Neumím si představit, že by to ředitel DPP nebyl schopen do konce tohoto týdne vyřešit,“ řekl v pondělí Dolínek.

V současné době je mobilním signálem pokryto všech 58 stanic metra, z nichž některé, například stanice Depo Hostivař, využívají i signálu venkovních vysílačů. V nových stanicích metra A mezi Bořislavkou a Motolem zavedli operátoři pokrytí signálem GSM, 3G a rychlým internetem LTE, a to včetně tunelů. V ostatních stanicích je zajištěno pokrytí jen prostřednictvím technologie GSM vhodné pro telefonování.