Místo praktického využití okolí jednoho z nejrušnějších autobusových terminálů v republice se dočkal Veleslavín pouze zrušených plánů. To by však měla být už v blízké době minulost. Po více než roce totiž finišuje studie, která má řešit prostranství mezi vlakovým a autobusovým nádražím.

Dřívější plány se nikdy neuskutečnily a radnice tak musela začít od znova. „V minulosti tu byl projekt na parkovací dům pro 800 až tisíc aut, nicméně od toho projektu se upustilo. Hlavní město zřejmě ten projekt nepovažovalo za nutný,“ řekl pro Blesk.cz starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09).

Starou a opuštěnou budovu radnice nehodlala odkupovat, jednání s majitelkou však podle posledních zpráv pokračují a blíží se k dobrému konci. Radnice už loni zadala studii, co by tu mělo být nově. „My si myslíme, že by tu mělo být kapacitnější parkoviště. Proto jsme už v roce 2016 požádali o studii, aby tu parkovací dům mohl do budoucna být,“ dodal starosta.

„Začneme projekt už brzy“

Důvodů zpoždění je hned několik. Několikrát se totiž měnily plány ohledně konečné autobusů na Veleslavíně a také přilehlé křižovatky na Evropskou ulici. Kromě parkování tu měl například vyrůst i dům s různými službami. S tím se počítá i nadále, ovšem v mnohem menším měřítku.

„Městská část by si jednoznačně přála lokální dílčí centrum, kde by bylo nejen garážové stání, ale také další občanská vybavenost. Jsme toho názoru, že do těchto míst P+R nepatří a uděláme všechno pro to, aby tu také nebylo. Ovšem garážové stání určitě ano,“ popsala místostarostka Prahy 6 Eva Smutná (TOP 09).

Po dokončení urbanistické soutěže by v následujících měsících mohlo být jasné, co zde nakonec vznikne. „Samozřejmě všechny tyto záměry bude dělat městská část na základně urbanistické soutěže. V současné době pracujeme na zadání a v nejbližší době bychom měli začít projektovat,“ doplnila Smutná.

Fotogalerie
20 fotografií