Ve stanicích metra Hlavní nádraží, Pražského povstání, Náměstí Republiky, Smíchovské nádraží a obou přestupních stanic Florence byl dnes zahájen zkušební provoz bezpečnostního online systému prostřednictvím wi-fi.

Za účasti primátorky hl. města Prahy Adriany Krnáčové (ANO) a náměstka pro dopravu Petra Dolínka (ČSSD) ho dnes představil Dopravní podnik hlavního města Prahy. 

Cestující se díky němu budou moci nejen snadno a bezplatně připojit na internet, ale rovněž budou informováni o mimořádných událostech v dopravě, změnách provozu či dočasných omezeních.

Projekt se prozatím týká jen vestibulů metra. Zavedení podobné služby v tunelových úsecích není při současném testování na pořadu dne, ačkoliv Petr Dolínek, který je i předsedou dozorčí rady DPP, připustil, že o této možnosti se do budoucna uvažuje.

Připojí se desetitisíce lidí

„Pro DPP jsme zajistili wi-fi připojení o rychlosti 300 megabitů za sekundu,“ uvádí Miroslav Řezníček, předseda představenstva společnosti ČD – Telematika, která systém vyvinula. Počítá se s tím, že by prostřednictvím wi-fi mohlo být připojeno najednou až na desetitisíce uživatelů.

Optimistické prognózy dokonce hovoří o tom, že by mělo být rychlejší připojit se k wi-fi než k mobilní síti operátora. Robustnost sítě dokládá i fakt, že její signál sahá místy až nad zemní úroveň, v případě Florence až k zastávce tramvaje. Náklady na provoz zkušebního projektu se odhadují na 10 milionů korun.