Křižíkovu fontánu na pražském Výstavišti obdivují Pražané i návštěvníci metropole ze všech koutů světa už od roku 1891. Hra světel, vody a dalších efektů v produkcích komponovaných na světoznámé hity však letos v listopadu může utichnout i na delší dobu, než je zimní přestávka. Stále ještě současný nájemce, agentura Orfeus vedená Miloslavem Janíčkem, po 22 letech provozování fontány dostala výpověď. „Považujeme za logické prověřit konkurenceschopnost stávajícího projektu,“ vysvětlil Blesku Pavel Klaška, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s. její důvod a vyhlášení poptávkového řízení na nového nájemce. Co bude s fontánou dál, nesdělil.

Mezi nejmodernější díla uvedená letos na fontáně patří představení na hudbu světoznámé ságy Star Wars.
Autor: David Malík, Tonda Tran

Město nestojí ani korunu

„Nikdo nezpochybňuje, že to současný nájemce dělá dobře,“ řekl Blesku radní pro kulturu Jan Wolf. „Chceme, aby Výstaviště bylo soběstačné,“ dodal. Nad tím však kroutí hlavou Janíček. „Pod naší správou jde o naprosto soběstačný objekt, jehož provoz či opravy nestojí daňové poplatníky nebo město ani korunu. A to například ani po povodních v roce 2002!“ řekl. Za dobu svého působení agentura zaplatila v nájemném správci Výstaviště, potažmo Praze, zhruba 150 milionů korun. Výstaviště Praha a.s., ještě jako Rozvojové projekty Praha, zahájilo poptávkové řízení na nového nájemce navíc ve chvíli, kdy vlastně fontánu nemůže provozovat ani samo a už vůbec ne případný nájemce.

Práva na fontánu Výstavišti nepatří

Soud začátkem října vydal předběžné opatření, které potvrzuje, že vlastníkem autorských práv nutných k provozu fontány je od roku 2001 agentura Orfeus. „To znamená, že Výstaviště může teoreticky podnajmout Křižíkovu fontánu, ale nový nájemce ji nesmí provozovat do vypořádání autorských práv s Orfeem,“ řekla Blesku advokátka Zuzana Císařová. Noví zájemci o pronájem tak v tuto chvíli nemohou vědět, kdy a jestli vůbec budou moci fontánu spustit. Přesto podle informací Blesku do poptávkového řízení vstoupili kromě Orfea další čtyři zájemci. jedním z nich je údajně Petr Ohanka z Cirque Aqua s.r.o.. K předběžnému opatření se nevyjádřili ani zástupci Výstaviště, ani radní Wolf.

Radní pro kulturu:
„Program by měl vypadat jako jídelní lístek“

V současnosti je v repertoáru fontány více než 60 různých produkcí napříč žánry. V programové skladbě je zastoupena vážná, filmová, rocková i popová hudba, klasické balety i původní muzikály či moderní show. „Vytvořil jsem dramaturgii pro všechny typy diváků. Fontána podle mého nesmí být jen pro určitou skupinu,“ věří Janíček. „Divadlo, když hraje hodně představení, tak do roka uvede deset věcí, které se opakují. I jídelní lístek se dnes stahuje,“ říká Wolf. „Srovnávání povahy dramaturgické nabídky fontány s jídelním lístkem je hodně smutné,“ reaguje Janíček.

V návrhu architektů z roku 2011 se po rekonstrukci Výstaviště s Křižíkovou fontánou nepočítalo.
Autor: David Malík, Tonda Tran

Obsluhoval ji sám Křižík

Světelná fontána vynálezce Františka Křižíka, tedy „Fontaine lumineuse“, byla vybudována pro Jubilejní zemskou výstavu v roce 1891. Tehdy měřila 30 x 40 m a byla osvícena 26 Křižíkovými obloukovými lampami, barevné filtry tu otáčeli lidé a každý večer ji osobně spouštěl Křižík. Dnes je její součástí 1300 světel a 2500 trysek v bazénu o rozměru 25 x 45 metrů. Kromě toho umožňuje i promítání obrazu na vodní plochu, využívá světelný park i laserové efekty. Podle vítězného návrhu společnosti Cigler Marani Architects a.s. magistrát plánoval v roce 2011 úplnou demolici Křižíkovy fontány.