Jednu z nově objevených černých heren odhalili celníci 20. září v pražských Modřanech. Odvezli odtud dva hrací automaty a přes 39 tisíc korun v hotovosti. Zabavili také tři takzvané kvízomaty a jeden slevostroj, které pracují na podobném principu, kdy se snaží obejít omezení hazardu maskováním za vědomostní soutěž.

Kvízomat i slevostroj nabídnou hráči jednoduchou otázku, ale po odpovědi se chovají jako klasický automat. U kvízomatu získává hráč kredit, který může proměnit na peníze, a u slevostroje poukaz na slevu na konzumaci, za který ale podle celníků stejně obsluhy heren vyplácí hráčům peníze.

„Hráčský klub“

Při druhé kontrole našli celníci hernu v pražském Smíchově, která neměla patřičné povolení. Tam zabavili 12 automatů a přes 41 tisíc korun. Provozovatelé se snažili podle tiskové mluvčí pražských celníků Ivany Kurkové obejít zákon tak, že herna byla provozována pod záštitou občanského sdružení Hrou proti stresu a mohli do ní chodit jen registrovaní členové. Herní prostor byl za dveřmi na čipovou kartu.

Nelegální herny se často vydávají za uzavřené kluby nebo dobročinné spolky, což ale podle mluvčí celníků nezabrání uzavření provozovny, pokud nemá povolení. Pražští celníci také zaznamenali, že se někteří provozovatelé heren snaží zabránit odvozu herních přístrojů tím, že automaty umístí do malých uzavřených prostor. „V těchto případech přichází na řadu bourání zdí a rozšiřování vstupu,“ doplnila Kurková.

Celníci mohou provozování hazardu kontrolovat nově od začátku letošního roku. V Praze od té doby zabavili téměř tři stovky hracích automatů, 11 stolů pro hazardní hry, šest rulet, tři kvízomaty a jeden slevostroj.

Fotogalerie
10 fotografií