Megaplex nabídne především dokonalejší projekci a rozšířenou nabídku jídla a pití, jejichž prodej tvoří nemalou část zisku multiplexů. Obecně se označení megaplex používá pro kina s více než 20 sály. Ve světě jsou mnohosálová kina od konce 70. let, v roce 1988 se v Bruselu jako první megaplex otevřelo multikino s 25 sály. Největším kinem na světě je od roku 1998 megaplex v Madridu s 25 sály a kapacitou 9200 sedadel.

Megaplex slibuje ještě větší luxus pro ty, kdo za ním do kina chodí. Bude zahrnovat VIP zónu s třemi sály a vlastní restaurací. Skutečným filmovým luxusem se však pro jiné může jevit klasická projekce z filmové promítačky. 

Moderní teprve dvacet let

V Česku se jako první multikino otevřela Galaxie v roce 1996 na sídlišti Jižní Město. „Kinofilové“ se tehdy obávali, že nastává soumrak tradičního chození do kina s nepsaným zákazem šustění papírku od bonbonu, šatnářkou a uvaděčkou s baterkou. I Češi si zvykli na kýble popcornu a na to, že rodinná návštěva odčerpá víc peněz za občerstvení než za vstupné.

To v době otevření prvního multikina bylo průměrně 91 korun, letos v prvním pololetí činila cena vstupenky průměrně 131 korun. Podíl multikin na celkové návštěvnosti vzrostl z deseti procent v roce 1999 na loňských 65 procent. Z více než 600 kin v Česku je multikin 29, mají celkem 229 sálů a přes 40 tisíc míst.

Vrchol obliby multiplexů byl v roce 2009, kdy měla podíl na trhu 89 procent. Některá multikina v Praze ale skončila. Kvůli slabé návštěvnosti přestal promítat v roce 2008 multiplex Cinema City na Novodvorské a před několika lety skončilo multikino Palace Cinemas v Hostivaři, kde dnes funguje Premiere Cinemas.

Vedle multiplexů jsou ale podle odborníků stále významnou součástí distribuční sítě klasická jednosálová kina, kterých jen v Praze bývalo ještě před 30 lety kolem stovky. Loni měly na celkových tržbách tuzemských kin osminový podíl a nejnavštěvovanějším takovým pražským kinem byla Lucerna. Kino Aero třeba zase loni registrovalo průměrný počet 60 diváků na představení, což až třikrát přesahuje průměrnou návštěvu multikin.