Celkem je v Praze 1 podle Blažkové asi 15 tisíc bytů, ke krátkodobým pronájmům přes internet tedy slouží zhruba každý čtvrtý. Úředníci byty zpravidla kontrolují na popud sdružení vlastníků domů, kde se byty nacházejí. Kromě porušení živnostenského zákona může radnice kontrolovat také to, zda majitel platí místní poplatky. Pochybení v tomto směru letos kontroly nezjistily ani jednou.

Majitelé bytů mají povinnosti platit Praze 1 místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt 15 korun na osobu a den. Výtěžek si dělí magistrát a městská část. Pokud majitel byt pronajímá opakovaně, musí si také podle zákona zajistit živnostenské oprávnění a platit daň z příjmu.

Video
Video se připravuje ...

Bilance, ceny bytů Jaroslav Bukovský

Problémové kontroly

Radnice o většině pronajímaných bytů neví. Podle mluvčí je k hrazení poplatku evidováno pouze 427 bytů. Kontroly jsou navíc v současnosti komplikované. Pokud majitel byt nenahlásí, musí se o něm úředník nejprve dozvědět a poté musí dokázat, že skutečně jde o krátkodobý pronájem.

Podle starosty městské části Oldřicha Lomeckého (TOP 09) se z krátkodobých pronájmů stal výnosný byznys, ze kterého by měla profitovat i městská část a její občané. Pronajímání bytů podle něj navíc způsobuje problémy. „Musíme chránit naše obyvatele, kteří službou Airbnb trpí. Soužití v budově, kde se neustále střídají cizí osoby a dělají nepořádek, není dlouho únosné. Airbnb musí být regulováno a mít jasná pravidla,“ uvedl Lomecký. O možné regulaci se v současnosti jedná na úrovni magistrátu i vlády.

Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Podle vládní analýzy v hlavním městě Airbnb dosáhla ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710 tisíc zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Počet nabídek ubytování byl letos v dubnu v Česku skoro 16 tisíc, z toho více jak 11 tisíc v Praze. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Podívejte se, kolik stojí byty přes Airbnb po světě:

Fotogalerie
23 fotografií