„Vedení městské části bylo opakovaně upozorňováno na hrubé porušování nájemní smlouvy a porušování zákona, přesto schválilo záměr dalšího pronájmu,“ řekl opoziční zastupitel Lukáš Budín (Živá Praha 5).

Nezkolaudované prostory

Kavárna byla podle něj více než 15 měsíců provozována v nezkolaudovaných prostorech a stavební úpravy byly provedeny bez stavebního povolení. „V mnoha ohledech byla hrubě porušována nájemní smlouva a docházelo k protiprávnímu jednání. Provozem kavárny hrozilo obecné ohrožení zdraví a bezpečnosti například nezkolaudovanou instalací plynové přípojky,“ uvedl zastupitel.

V nájemní smlouvě je prý rovněž uvedeno, že výše nájemného jedna koruna bude kompenzováno investicemi do opravy objektu. Podle Budína ale chybí doklady, že se tak skutečně stalo. Starosta Richter si prý není vědom jakéhokoliv porušení zákona. „Nemohu se k tomu nyní vyjádřit, protože oznámení jsem neviděl a jeho text tak neznám,“ řekl starosta Richter.

Podmínky smlouvy ale podle něj stanovují, že nájemce musí mít všechny doklady, které úřady vyžadují, v pořádku. „Nyní je schválen záměr. Pokud se zjistí, že něco nemají v pořádku, pak samozřejmě nemohou pokračovat. Nelze porušovat zákon,“ dodal.

Radnice situaci odmítá

Předmětná smlouva, která za celou situací stojí, byla podle oficiálního vyjádření radnice Prahy 5 na jejím webu uzavřena v době, kdy byl opoziční zastupitel Lukáš Budín členem rady a zástupcem starosty. Proti celé kauze se staví úřad odmítavě s tím, že jde o nekalou předvolební kampaň.