Radnice si stojí za svým. O špatném stavu vody v hotelu, ve které se nacházel arzen, mangan i hliník, podle radního Tomáše Peka (TOP 09) neměla až do července 2017 žádné zprávy. Radní Pek v rozhovoru pro Blesk.cz navíc tvrdil, že voda byla filtrována. I zde ale hygiena zjistila ze strany provozovatele pochybení. Prostředky k filtraci vody byly prošlé a mimo jiné bylo na obalu uvedeno, že vedlejším účinkem může být žíravost.

Pozornost Prahy 10 přitáhlo až onemocnění dětí ZŠ Jakutská. I v té době se ale měla zajímat pouze o stav dětí, nikoli o příčinu problému. Hygiena následně vydala stanovisko, že není prokazatelné, že se děti nakazily pitnou vodou v hotelu.

Špatná komunikace

Všechny problémy tak svedla radnice na špatnou komunikaci ze strany provozovatele Zemánka. Ten ale tvrdí něco úplně jiného. „Na konci srpna dceřinná společnost Praha 10 Rekreace nedbala na varování hygieny a doporučila Horský hotel a Chatu Sport pro další pobyty dětí,“  uvedl na několik zaslaných dotazů pro Blesk.cz provozovatel objektu Robert Zemánek.

„Vše v pořádku“

„Zasílám hodnocení celé situace ze dne 31. srpna 2017, jak je připravil můj smluvní partner Praha 10 – Rekreace, a.s. pro Městskou část Praha 10: „Objekt měl a má po celu dobu konání programu Škol v přírodě platné revizní zprávy. Stav Horského hotelu je plně v souladu se smlouvou uzavřenou mezi Městskou částí Praha 10 a společností Praha 10 – Rekreace, a.s. Horský hotel je z technického hlediska na pořádání pobytů připraven,“ řekl dále Zemánek.

„Věřím, že uvedené informace jsou dostatečné na to, aby bylo všem zřejmé, že situace kolem Horského hotelu je uměle vytvářená a nemá reálný podklad,“ doplnil Zemánek.

Hotel uzavřeli

Městská část se nakonec rozhodla z preventivních důvodů hotel uzavřít. Celá situace tak poukazuje na to, že Praha 10 neměla nad svými firmami, které zřizuje, téměř žádnou kontrolu. Ředitel Praha 10 Rekreace měl údajně na konci srpna v čele společnosti skončit.

Horský hotel v Janských Lázních je pro Prahu 10, která jej odkoupila před několika lety, problémový. Komplikace přišly už v roce 2015, kdy se na radnici řešila výše peněz za ubytovávání žáků, která byla údajně vyšší než u konkurence. Od srpna tohoto roku tam navíc děti nesmí vůbec. Hotel je pro ně totiž nebezpečný. Jak dlouho bude situace trvat, zatím není jisté.
Fotogalerie
9 fotografií