„Kdyby se magistrát s tím samým elánem, s jakým šel do nás při posledních kontrolách, věnoval řidičům Uberu, celá stávka už je dávno odvolaná,“ tvrdil při rozhovoru pro Blesk.cz pražský taxikář Lukáš Pelikán.

Podle něj je nešťastné, že na území metropole se nachází 6 tisíc řidičů taxislužeb a 2 tisíce řidičů Uberu, v loňském roce se přitom eviduje na 1200 kontrol taxikářů a 80 kontrol šoférů, kteří fungují prostřednictvím aplikace Uber. V poměru to tedy znamená zhruba pětinásobnou převahu kontrol „klasických“ taxikářů.

„Provádět kontroly taxi je možné i z ulice, službu Uber je ale možné přivolat pouze přes aplikaci a konkrétní registraci. Například minulý rok nám společnost Uber postupně zablokovala všechny přístupy a nebylo možné uskutečňovat jízdy a tím ani kontroly,“ reagoval ve svém vyjádření na tuto skutečnost mluvčí magistrátu Vít Hofman. Během prvních osmi měsíců letošního roku proběhlo dosud 106 kontrol řidičů Uberu ze strany magistrátu, během kterých bylo uloženo 14 kaucí v hodnotě téměř tři čtvrtě milionu korun.

Jde magistrát po taxikářích?

Lukáš Pelikán dále prohlásil, že dopravně bezpečnostní akce v Praze, která proběhla v noci z pátku 22. na sobotu 23. září, byla tvrdou reakcí magistrátu na zamýšlenou stávku řidičů taxislužeb. „Magistrát provádí ročně přes tisíc kontrol taxi a strážníci podobného čísla dosahují měsíčně. Bylo by tedy naivní si myslet, že jakákoliv kontrola z tohoto počtu by měla být odplata,“ uvedl v této souvislosti Vít Hofman.

Co dalšího pražský taxikář prozradil? Podívejte se:

„Podle primátorky taxikáři nejsou schopni se přizpůsobit moderním technologiím, přitom na území města funguje (v mezích zákona existující – pozn. red.) služba Liftago, která funguje stejně, jako Uber, plus má nějaké věci navíc. Tuto službu využívá několik set řidičů a několik set tisíc zákazníků. Pokud primátorka prohlásí, že nejsme schopni se přizpůsobit, tak je to lež,“ prohlásil taxikář Lukáš Pelikán.

Pomůže novela zákona

Magistrát vzhledem ke kontrolám taxikářů hodlá přitvrdit, pomůže mu v tom novela zákona číslo 111 o silniční dopravě. „Už mi dochází trpělivost s neustálým vyhrožováním blokádami. Takže, jakmile budeme mít od 4. října 2017 nové, zásadní možnosti, se kterými můžeme proti nepoctivým taxikářům postupovat, chci je v maximální míře využít. Domnívám se, že by mělo platit „padni komu padni“. Tedy, pokud někdo podniká nepoctivě, musí na to doplatit. Zadala jsem příslušnému magistrátnímu odboru, aby razantně zvýšil kontroly, které nyní mohou být opravdu efektivní. Velká část řidičů taxi v posledních dnech jezdí s posunutými „transparenty“ taxi. Chtějí tak dát najevo svůj nesouhlas s blokádami. Věřím, že právě oni zvýšení kontrol ocení,“ uvedla k novele zákona primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Taxikáři hodlají vzhledem k přetrvávajícímu nesouhlasu s přístupem města k fungování aplikace Uber na území metropole v pondělí 2. října vytvořit demonstrativní souvislou kolonu poblíž Letiště Václava Havla. Ta pojede zhruba rychlostí 15 kilometrů v hodině a pravděpodobně bude na místě pendlovat po dobu několika hodin. Není navíc vyloučeno, že se v průběhu následujícího pracovního týdne taxikáři k letišti vrátí.

Fotogalerie
21 fotografií