Hlavní program poutě ve Staré Boleslavi se odehrává na Mariánském náměstí, kde se nachází také řada skautů a na pořádek dohlíží posílené policejní hlídky. Kromě tradiční svatováclavské mše na návštěvníky čeká také další doprovodný program, v rámci kterého nebudou chybět ani historické rytířské turnaje.

V souvislosti s odkazem svatého Václava připomněl kardinál Duka slova spisovatele Karla Čapka, že tato tradice nepatří do muzea. Podle Duky se tato událost netýká jen církve, ale celé společnosti. Došlo také na propojení myšlenek s blížícími se volbami.

„Naši naději vidím v tom, že nám volby pomohou prosadit umlčovanou většinu. Jen tak nebude většina manipulována a ovládána rozmary některých menšin,“ dodal Duka, podle kterého je smutné, když se politici zabývají tím, co je výhodné jen pro jejich volební období.

Pražský arcibiskup dál ve svém projevu uvedl, že se lidé mylně domnívají, že jsou bezmocní nebo že je jich málo. Podotkl, že pokud lidé nejdou k volbám, nemusejí politici nic dělat a dělají jen to, co chtějí a co je napadne. Úkolem státu je přitom dle Dukova projevu hlavně zajistit bezpečnost občanů, nikoliv vytvářet pocit bezpečnosti, a zabránit hospodářskému bankrotu.

Na události je tradičně zájem také o stánky s občerstvením, které nabízejí například palačinky nebo kávu. Někteří návštěvníci si podle dostupných informací na místě postěžovali na ceny, které jsou podle nich vyšší než v Praze. Mezi dalšími jsou i lidé, kteří se na pouť vracejí každoročně. Svatováclavský program ve Staré Boleslavi pokračuje až do večerních hodin.

Podívejte se na průběh svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi:

Fotogalerie
20 fotografií