Téměř pět let pravděpodobně pily děti z Prahy 10 na školách v přírodě kontaminovanou vodu arzenem, nebezpečnou Escherichií coli, ale také později i hliníkem s manganem, který by se ve vodě v takovém množství rozhodně objevovat neměl.

Podle dostupných materiálů byl totiž arzen ve vodě už v červnu 2012. Následně proběhla kontrola v září 2012 a až do roku 2016 na příslušný registr nikdo vzorek vody nezaslal. V roce 2017 hygiena zjistila, že nebezpečné látky jsou stále v pitné vodě. Provozovatelem byl v té době Robert Zemánek.

Radnice o tom podle slov radního Peka nevěděla, i když městská část zřizuje společnosti, které hotel vlastní. „To není náš problém, když nám ta hygiena výsledky nesdělí. My nevíme ani to, jestli hygiena sdělila výsledky pronajímateli Zemánkovi. Já netuším, co si hygiena povídá s panem Zemánkem. My to nevíme ani teď,“ odpověděl na dotazy Blesk.cz.

Podívejte se, co o celé kauze říká Tomáš Pek:

Radnice se svými společnostmi tak podle opozice hrubě zanedbala komunikaci ohledně řízení, které probíhalo mezi Zemánkem a hygienou. Ten je podle slov Peka neinformoval a radnice se o to nezajímala, protože nemohla předvídat problém.

Pozornost Prahy 10 přitáhlo až onemocnění dětí ZŠ Jakutská. I v té době se ale zajímala pouze o stav dětí, nikoli o příčinu problému. Hygiena následně vydala stanovisko, že není prokazatelné, že se děti nakazily pitnou vodou v hotelu.

„My jsme spokojeni“

Poté, co radnice dostala výsledky o kontrole, která neprokázala, že děti se nakazily z vody v hotelu, se o případ téměř přestala zajímat. „Problém souvisel pouze s aktuální epidemiologickou situací těchto účastníků, kteří ale z místa odjeli. Nutná opatření byla vydána na místě a předána zodpovědným osobám. Tohle kdybyste dostal, tak byste vlastně byl spokojený,“ myslí si Pek, čímž se od jakéhokoli problému v hotelu z pohledu radnice distancuje.

Celý problém je tak údajně na straně Zemánka a společnosti Praha 10 Rekreace, která však skrze Praha 10 Majetková patří městské části. „My nemáme smluvní vztah s panem Zemánkem. Ten má pouze Praha 10 Rekreace. Ta opatření zřejmě pan Zemánek plnil, protože mu hygiena ten hotel nezavřela,“ brání se Pek otázce, proč o problémech radnice nevěděla. Kritických problémů bylo ale v hotelu mnohem více. Zemánek slíbil reagovat na položené otázky, do vydání článku je však redakce neobdržela.

Horský hotel v Janských Lázních je pro Prahu 10, která jej odkoupila před několika lety, problémový. Komplikace přišly už v roce 2015, kdy se na radnici řešila výše peněz za ubytovávání žáků, která byla údajně vyšší než u konkurence. Od srpna tohoto roku tam navíc děti nesmí vůbec. Hotel je pro ně totiž nebezpečný. Jak dlouho bude situace trvat, zatím není jisté.

Blesk.cz se bude o situaci i nadále zajímat.

Fotogalerie
8 fotografií