Řidič – cizinec se v neděli odpoledne rozhodl nerespektovat zákazy a se svým autobusem si to namířil rovnou na Karlův most plný překvapených turistů. Situaci následně museli řešit strážníci, neukázněný řidič dostal blokovou pokutu.

Otázkou však je, jestli tisíc korun je dostačující trest. „Strážníci řidiči autobusu v příkazním řízení na místě udělili tisícikorunovou pokutu. Řidič cizí státní příslušnosti pokutu na místě ihned zaplatil,“ potvrdila pro Blesk.cz mluvčí strážníků Irena Seifertová.

Nepřímo ale řidič upozornil na úplně jinou věc. Karlův most a hlavně lidé na něm nejsou proti případnému teroristickému útoku nijak bráněni. Směrem z Malostranského náměstí jsou umístěny před mostem pouze dvě cedule o zákazu vjezdu a směrem od Staroměstského náměstí jediná. Vjet by sem bez problémů mohl i kamion, natož autobus.

Bez ochrany

Před vstupem na most nejsou umístěny žádné sloupky, nic, co by případnému teroristovi mohlo bránit v jízdě automobilem do davu lidí, jako se to stalo v posledních měsících v Evropě hned několikrát. Na mostě by následně lidé neměli kam utéct a jedinou možnou záchranou by tak byl skok do ledové vody.

Policie má v plánu oslovit pražský magistrát, aby se situací začal zabývat a přistoupil k lepšímu zabezpečení vjezdu na Karlův most – podobně jako tomu nedávno bylo u Staroměstského náměstí. Jednání jsou ale v tuto chvíli na začátku.

Žádný strážník

Možná nejnepochopitelnější na celé věci je, že na Karlově mostě nebo v jeho okolí neslouží žádný strážník městské policie. Útoku by tak nikdo nebránil a policie by sem dorazila až po několika minutách. Praha 1 se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem strážníků. Na celou městskou část jich je vyčleněných pouze pár desítek.  

Není to však poprvé, co na Karlův most vjelo vozidlo. „V minulosti párkrát strážníci řešili řidiče osobního vozidla na Karlově mostě, vždy se jednalo o cizince, kteří uváděli, že je na místo zavedla navigace,“ dodala na závěr Seifertová. 

Fotogalerie
15 fotografií