Znalci na bydlení v metropoli jako hlavní argumenty pro svá tvrzení uvádějí růst české ekonomiky a reálných mezd. Roli sehrává také atraktivita Prahy a dorovnávání cenové úrovně v západních metropolích. Razantní změnu by mohla přinést pouze významná hospodářská nebo politická krize v naší zemi.

„Myslím, že dlouhodobě ceny klesat nebudou. V závislosti na stavu ekonomiky a na objemu nově povolených staveb může maximálně nastat krátkodobý pokles cen, nikoliv však dlouhodobý. Beru v potaz i dlouhodobý cenový vývoj v západních metropolích nebo oblíbenost Prahy. Na trhu nastal výrazný cenový posun a nová situace se stává normálem,“ uvedl Pavel Kliment z poradenské firmy KPMG.

Průměrná cena nově prodaných bytů v hlavním městě na konci prvního pololetí meziročně stoupla o 15 procent na téměř 76 tisíc korun za metr čtvereční. „Nabídka nových nemovitostí příliš neroste a poptávka přitom zůstává velmi silná. Ať už proto, že roste životní úroveň a lidé chtějí lepší bydlení, nebo proto, že se rozvíjí investování do bytů jako pojistky například na stáří nebo třeba podnikání přes Airbnb. Nebo třeba proto, že se v Česku rozvíjí fenomén singles,“ prozradil k tématu analytik ČSOB Petr Dufek.

Na konci prvního pololetí se v Praze nacházelo celkem 3600 volných nových bytů, během prvních šesti měsíců tohoto roku se pak na území hlavního města začalo stavět dalších více než 1300 bytů.