Válka pražských taxikářů proti konkurenční službě Uber, jež je podle nich nelegální, v Praze vrcholí. V posledních dnech taxikáři hned dvakrát demonstrovali na Letišti Václava Havla, snažili se vyjednat, aby měl Uber stejné podmínky a povinnosti, jako mají oni. K těm patří například taxikářská koncese, auto evidované jako vozidlo taxislužby či taxametr.

Jejich výhrůžky o zablokování dopravy v Praze v pátek po třetí hodině se však nenaplnily, i když hrozí dále. „Protesty budou pokračovat v příštím týdnu a následně i v dalším. Do poslední chvíle nebudeme uveřejňovat čas ani místo protestů. Ve hře jsou nyní tři varianty, mezi kterými se budeme rozhodovat o tom, jak protest bude vypadat,“ řekl pro Blesk.cz David Bednář, mluvčí Sdružení českých taxikářů.

Video
Video se připravuje ...

Na letišti taxikáři vyhlásili válku řidičům Uber. David Malík

Praha s řidiči Uberu nemůže podle slov primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nic dělat, to ovšem popírá ministerstvo dopravy, pod které tato problematika spadá. To městu vzkázalo, že pro řidiče taxislužby platí stejné podmínky i povinnosti a jejich nedodržování může pokutovat. Pokud dopravce s cestujícím nesepsal písemnou smlouvu, vozidlo musí být mimo jiné označeno svítilnou s nápisem taxi. Ani tato slova ale primátorku nepřesvědčila a dále se brání, že nemůže nic dělat.

„Na ultimátum nebudu reagovat“

Skupina taxikářů, kteří hrozí ultimátem, požaduje, aby Praha „vyřešila situaci kolem Uberu“. Primátorka Adriana Krnáčová chce jednat se zástupci, kteří mají silný mandát a kteří nepatří mezi ty taxikáře, kteří vyhrožují blokádami a napadají ostatní řidiče.

„Jsem připravena sejít se se zástupci taxikářů, ale určitě ne pod nějakými ultimáty nebo hrozbami stávek. Pokud se najde nějaký zástupce, který bude mít jasný mandát a nebude patřit mezi ty, kteří vyhrožují stávkami a napadají ostatní řidiče, tak jsem připravena sednout si ke stolu a vyjasnit si, co Praha může dělat a co dělá. To je očividně věc, kterou někteří taxikáři nechápou, a já bych byla ráda, aby v tom bylo jasno,“ dodala Krnáčová.

Policie i přesto zůstává bdělá, aby případným problémům předešla. „Během pátku došlo k dalšímu koordinačnímu jednání ohledně výhrůžek taxikářů o blokádě Prahy. Policie je na případné protesty připravena tak, aby se co nejméně dotkly občanů metropole,“ vysvětlil mluvčí policie Tomáš Hulan.
Fotogalerie
71 fotografií