Válka pražských taxikářů proti konkurenční službě Uber, jež je podle nich nelegální, v Praze vrcholí. V posledních dnech taxikáři hned dvakrát demonstrovali na Letišti Václava Havla, snažili se vyjednat, aby měl Uber stejné podmínky a povinnosti, jako mají oni. K těm patří například taxikářská koncese, auto evidované jako vozidlo taxislužby či taxametr.

„Po ukončení akce jdeme dát trestní oznámení na primátorku Adrianu Krnáčovou za nekonání a za to, že svou nečinností přispívá k páchání nelegální trestní činnosti,“ řekl v pondělí při protestech na letišti médiím mluvčí Sdružení českých taxikářů David Bednář a dodal, že pokud primátorka situaci nevyřeší, zahájí stávku s blokádou silnic. Ultimátum vyprší v pátek ve tři hodiny odpoledne.

Primátorka se však ohradila – podle svých slov má v této situaci svázané ruce. „Na ultimáta jsem nikdy nereagovala, nicméně i kdybych to tentokrát udělat chtěla, nic bych nezmohla. Taxikáři nechápou, že město nemůže Uber zakázat, ani pro něj určovat podmínky. To je úlohou těch, kteří vytvářejí zákony,“ řekla.

Ministerstvo dopravy nicméně městu vzkázalo, že pro řidiče taxislužby platí stejné podmínky i povinnosti a jejich nedodržování může pokutovat. Pokud dopravce s cestujícím nesepsal písemnou smlouvu, vozidlo musí být mimo jiné označeno svítilnou s nápisem taxi.

Policie v pohotovosti

Na výhrůžky taxikářů reagovalo také vedení pražské policie, které svolalo jednání týkající se koordinace postupu při případném protestu taxikářů tak, aby byl zajištěn co možná největší klid, pořádek a plynulost dopravy.

Zúčastnili se ho ředitel pražské policie Miloš Trojánek, primátorka Adriana Krnáčová, radní pro bezpečnost Libor Hadrava a šéf strážníků Eduard Šuster. „Všichni se shodli hlavně na tom, že udělají maximum pro to, aby se takováto situace buď vůbec, nebo pouze minimálně dotkla obyvatel a návštěvníků hlavního města,“ uvedl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

VIDEO: Mluvčí Sdružení českých taxikářů dává primátorce ultimátum: