„Když jsem byl před deseti až dvanácti lety v Paříži, bylo úplně normální využívat takových služeb, které nabízí toto místo,“ uvedl na slavnostním zahájení Centra architektury a městského plánování (CAMP), které pořádal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR), architekt Adam Gebrian.

CAMP si klade za cíl stát se platformou, která do nejmenšího detailu přiblíží návštěvníkům všechny stavby, které se mají v Praze objevit. Dnešním dnem se zahajuje měsíční výstava, která představí lidem působivou projekcí na 24 metrů dlouhou stěnu a v tištěné formě 63 developerských projektů, které se v současnosti v metropoli připravují či staví. Další ještě budou následovat.

Organizátoři vyzývají širokou veřejnost, aby do CAMPu chodili připomínat, co v Praze ještě chybí a co by se hodilo postavit. Kromě 63 papírových karet s jednotlivými projekty, které visí na stěně a návštěvníci si je mohou libovolně brát, se tak na zdi objevují ještě prázdné karty, kam může kdokoliv svoje nápady připsat.

3D procházka

Díky moderním technologiím se v této nové „aréně“ chystají další velice lákavá setkání. V listopadu má například začít výstava o zcela nové pražské čtvrti Smíchov City, která vznikne na místě dnešního Smíchovského nádraží. Ačkoliv má být tato obří výstavba hotová až za více než desetiletí, lidé se už teď budou moci díky 3D technologiím v nových pražských ulicích projít.

Podívejte se, co o CAMPu říká ředitel IPR Ondřej Boháč:

„Díky CAMPu budete moci například zjistit, co se bude dít v lokalitě, kde chcete koupit byt,“ nastínil další z praktických možností fungování podobného centra Adam Gebrian. Kromě plánovaných výstav ze strany městských institucí bude možné domluvit v tomto novém prostoru setkání developerských společností a dalších platforem s veřejností. CAMP se má dle IPR stát místem, které zcela vysvětlí všechny stránky jednotlivých staveb tak, aby bylo všechno jasné všem obyvatelům, kterých se výstavba dotýká. Prostory budou otevřené veřejnosti kdykoliv v galerijním režimu, tedy každý den od 9 do 21 hodin kromě pondělí.

Prohlédněte si ukázku části detailní projekce na stěnu, kterou v CAMPu můžete vidět, a další fotografie z místa:

Fotogalerie
20 fotografií