Nikoliv máj, ale podzim je pro tučňáky lásky čas. Je to dáno tím, že jejich původní domovina se nachází na jižní polokouli. A tak zatímco u nás se příroda pomalu ukládá k spánku, tučňáci si začínají užívat. Rozhodně ale nejsou nevěrníci. „Vytvářejí páry, které jsou buď trvalé, nebo se na dobu hnízdění obnovují,“ říká zooložka Romana Anděrová.

Ani ve velkém hejnu se nemohou minout. „Poznávají se po hlase. Když tokají, troubí v duetu a tím si upevňují svou partnerskou sounáležitost. Ostatním zároveň dávají najevo, že tady je jejich hnízdní území a že ho budou bránit,“ vysvětluje zooložka.

Miluji tě na suchu i ve vodě.
Autor: Karel Kopáč

Tučňáci si jsou sice věrní, ale lásku si na rozdíl od jiných ptáků, například papoušků, neprojevují vzájemnou péčí o peří. „Taková péče u vodních ptáků, kteří mají mazové žlázy, nefunguje. Naopak by si mohli peří poškodit,“ objasňuje Anděrová. A tak se »zamilovaní« tučňáci jeden druhému uklánějí, dotýkají se, zvedají křidélka a mávají na sebe, poplácávají se a užívají si rituální tanečky.

Je jich 29

V ZOO Praha nyní žije hejno 29 tučňáků Humboldtových. Zahrada je chová od roku 1961. Od 90. let do současnosti se v Praze vylíhlo 140 mláďat. Jeden z pražských tučňáků má číslo 68 a jmenuje se Jágr.

 

Fotogalerie
5 fotografií