Jedenapadesátiletý lupič zastřelil v červnu 2014 muže kvůli tomu, že se amatérský hledač pokladů dostal s detektorem kovů shodou náhod do blízkosti místa, kde si Konrád schovával lup z rodinných domů. V té době měl recidivista na svědomí vedle řady vloupání také postřelení jiného muže a nedovolené ozbrojování. Dříve už byl odsouzen za pokus o vraždu.

Se zavražděným nespojovalo Konráda vůbec nic kromě poznatků z oboru balistiky, a proto skutek zůstával dlouho neobjasněný. Policie pachatele zadržela při jednom z dalších vloupání, ke klánovické vraždě se přiznal několik měsíců poté. Kriminalisty pak zavedl k nové skrýši, kde schovával přes 1,2 milionu korun v hotovosti a několik kilogramů zlatých šperků a mincí.

Doživotí kvůli dluhům

Doživotní trest Konrád požadoval nikoliv z lítosti nad spáchanými činy, ale především proto, že má dluhy. V dopise adresovaném soudkyni pražského městského soudu napsal, že jeho další život na svobodě nemá smysl, protože po případném propuštění z dlouhodobého výkonu trestu nebude mít kde bydlet, nebude se mít na koho obrátit a bude muset znovu řešit existenční problémy včetně svých exekucí.

Pražský vrchní soud Konrádovo odvolání zamítl minulý týden, protože je podala neoprávněná osoba. Podle trestního řádu se může v neprospěch obžalovaného odvolat jen státní zástupce, ohledně povinnosti k náhradě škody pak také poškozený. Tuto možnost uplatnila manželka zavražděného a jejím požadavkem se bude vrchní soud zabývat ve středu.
Fotogalerie
2 fotografie