Za hotel, který je v nadmořské výšce přes 1200 metrů, dala radnice v roce 2007 včetně rekonstrukce 91 milionů korun. Dalších skoro dvacet milionů ji pak stála později dokoupená sousední chata Sport.

Důvodem bylo, aby děti jezdily na školy v přírodě a rodiče za ně platili pouze minimální příspěvky. Později se však ukázalo, že Praha 10 hotelu platí o čtvrtinu více, než by musela platit za ubytování u konkurence, jak informoval server Aktuálně.cz.

Po několika letech klidu je však okolo hotelu opět živo. Děti sem od srpna nemohou vůbec, objekt je totiž nebezpečný. „Městská část Praha 10 prověřuje, jestli je Horský hotel v Janských lázních připravený na výjezdy dětí ze základních škol zřizovaných městskou částí. Dokud nebudou ukončeny veškeré kontroly, které si rada vyžádala, děti do hotelu jezdit nebudou,“ řekl tiskový mluvčí radnice Vít Novák.

Takto v červenci hořelo v hotelu na Václavském náměstí:

Městská rada si chce být jistá, že stav budovy splňuje parametry nutné pro pobyty dětí. Během léta navíc radní obdrželi informaci Krajské hygienické stanice Hradec Králové, že už v minulosti byly některé hygienické limity v Horském hotelu překročeny. Místo tak nyní kontrolují odborníci, aby zjistili, v jakém je hotel stavu.

Hotel dostal pokutu

To, že jsou v hotelu vážné hygienické problémy, se ukázalo loni v prosinci, kdy na pobytu postihly asi třicet žáků Základní školy Jakutská z Prahy 10 průjmy a několik jich skončilo v nemocnici. Problémem mohlo být například vyšší množství arzenu ve vodě, avšak tato příčina se nepotvrdila. Tehdy za to hotel „vyfasoval“ pokutu v řádech desetitisíců korun.

Zatím není jisté, jak dlouho do hotelu děti jezdit nebudou. „Chceme si být jistí, že děti budou na Černé hoře ubytované v odpovídajících bezpečnostních a hygienických podmínkách. Dokud si tím jistí nebudeme, výjezdy dětí na Horský hotel pozastavíme,“ popsal radní pro oblast školství Ondřej Počarovský (TOP 09).