Po prvotní nevoli koncem minulého roku všichni členové komunity, kteří zde měli zahrádky, nakonec souhlasili, že na místě bude hřiště a pro zahrádku najdou ve spolupráci s radnicí nové místo. Do konce dubna byla zahrádka vyklizena a rodiče dětí doufali, že tu budou mít nové hřiště a také sportovní halu. Přes prázdniny se totiž měla začít budovat.

Od té doby se na pozemku v ulici Na Smetance ale nic neděje. „Nám je to líto, co se s tím pozemkem, který využívalo asi 300 lidí, stalo. Dnes tu vidíme místo komunitní zahrady injekční stříkačky, graffiti a nepořádek. My jsme nabízeli radnici, že se o to místo budeme starat do doby, než se začne stavět, ale naše žádost byla zamítnuta, takže jsme v dubnu před sezonou museli skončit,“ říká pro Blesk.cz jedna ze členů spolku Pavlína Kalousová.

Protože je „rozbagrované“ místo veřejně přístupné, radnice nedala na vstupní vrata ani zámek, na pozemek se začali stahovat bezdomovci, prostitutky a především drogově závislí, což je při vstupu do objektu vidět.

Výsledkem je, že místo zahrádky je pozemek poničený a na zemi jen pár metrů od školy, kam může jít každé dítě, se válí injekční stříkačky, stovky nedopalků a v malé dřevěné budově přespávají pochybné existence.

Zvýšená kriminalita

Obyvatelé okolních domů si navíc stěžují, že se v celé oblasti zvýšila kriminalita. „Od té doby, co Na Smetance není komunitní zahrada, nám do domu několikrát vlezli zloději a naneštěstí sousedům ukradli kola,“ říká Adéla, která bydlí naproti škole.

„Mimo jiné tu v ulici vzrostla kriminalita, nám několikrát do baráku vlezli feťáci a ukradli nám kola a vykradli tu v ulici auta,“ popisuje další rezident – Adam. Oznámení na policii ale zatím nic nezměnilo a i v pondělí byl pozemek stále komukoli přístupný, v posledních týdnech zde navíc na stěně sprejeři vytvořili graffiti.

„Na záměru postavit na tomto místě multifunkční sportovní hřiště se nic nemění. Záměr schválili radní Prahy 2 dne 17. července 2017. Lhůta pro podání nabídek byla stanovena na 6. 9. 2017. V současné době probíhá zadávací řízení, nelze tedy prozatím stanovit přesné datum zahájení stavby. Pokud se týká bezpečnostní situace v dané lokalitě, byla upozorněna policie a pracovníci oddělení krizového řízení a protidrogové prevence přímo na místě prověřují situaci. Žádné stížnosti od občanů jsme neobdrželi,“ řekla tisková mluvčí Prahy 2 Ilona Chalupská. 

Radnice se v září 2016 rozhodla po několika letech vyhovět požadavku ředitelky Hany Vítové ze Základní školy Na Smetance. Na jaře proto na místě zahrady mělo vzniknout dětské hřiště s nafukovací halou.

Podle starostky Jany Černochové (ODS) spolek Zelená zahrada věděl, že mají pozemek pronajatý na dobu určitou a že s ním má městská část jiné plány.Potřeby žáků a škol jsou pro nás klíčové. Péče o tolik integrovaných dětí je složitá a vyžaduje nesmírné množství energie a především prostoru,“ vysvětlovala již dříve pro Blesk.cz. 

Fotogalerie
31 fotografií