Rozšiřování zón se za poslední rok týkalo hlavně Prahy 5, 6 a 8, nyní ale přichází velké změny i tam, kde fungují už léta. Rozhodl o nich pražský magistrát letos na jaře. Například v Praze 2, kde doposud byly pouze modré zóny pro rezidenty, přibude smíšená fialová pro rezidenty i návštěvníky a oranžová, určená pro krátkodobé stání návštěvníků.

Modré čáry mizí

A to se nelíbí místním obyvatelům. „Tady byly všude modré zóny, teď je přemalovali bílými pruhy a nevíme, co bude dál. Jestli sem dají zóny pro návštěvníky, kde pak zaparkujeme my, co za to ročně platíme 1200 korun?“ ptá se Daniel Černovský (54), který už léta žije v Lípové ulici.

Podle map zveřejněných magistrátem by v okolí měly vzniknout oranžové zóny. A není sám. „Nepřijde mi fér, že se zavedly zpoplatněné modré zóny a v ulici Lužická se teď změnily na veřejné parkoviště. Bydlím tam, přijedu po práci a nezaparkuji kvůli lidem, co tu parkují bez karet a parkovacích lístků,“ stěžuje si uživatel D.E. na Facebooku.

Neosvědčí se, upravíme

Radnice si od změn slibují lepší využití parkovacích míst. A pokud se neosvědčí, zóny upraví. „Vozy, které budou kontrolovat parkování v zónách, budou zároveň vypracovávat statistiku. Pokud se ukáže, že v některém místě nevyhovují, budou se zóny dále upravovat,“ vysvětlil vedoucí odboru dopravy Prahy 2 Josef Gál.

Změny začnou v říjnu

Oficiálně změny v zónách vstoupí v platnost k 1. říjnu, na mnoha místech je ale nové značení už nyní. Například před radnicí Prahy 6 je nyní nově oranžová zóna, kde mohou na 2 hodiny zaparkovat návštěvníci, fialová zóna už je v Žitné ulici v Praze 2.

Jak to bude u vás?

Nevíte, jestli se změny v zónách týkají i vaší oblasti? Mapy plánovaných změn  najdete ZDE.

Jednou místo dojde

Řešit parkování v Praze jenom zónami nepůjde navždy. „Teď možná pomohou, ale jednou místo na ulicích dojde. Aby se vyřešil problém s parkováním, bude potřeba vybudovat garáže. Ty musí být zároveň pro obyvatele finančně dostupné, aby je využívali,“ vysvětlil Ondřej Gál.