Garáže ve vnitrobloku ve Štěpánské ulici nabídnou 87 parkovacích míst a vyjdou na 112 milionů korun. Plánovaný projekt u Nemocnice Na Františku má být větší, pod zemí tam bude moci zaparkovat 150 až 200 aut. Stavba garáží má být spojena s revitalizací Dvořákova nábřeží, kterou připravuje magistrát. Úpravy by měly začít v příštím roce. Kromě zmíněných staveb, které jsou v přípravě nejdále, vedení radnice výhledově zvažuje podobné projekty také na Klárově a Senovážném náměstí.

Podle místostarosty Prahy 1 Daniela Hodka (ČSSD) představuje podzemní parkování praktické řešení nedostatku kapacit v centru metropole. Kromě vlastních plánů radnice podporuje i vybudování garáží pod Václavským náměstím, které plánuje soukromý investor. Při připravované revitalizaci spodní části náměstí mu město vyjde vstříc umístěním nájezdových ramp, což kritizují někteří odborníci a politici. Hodek rampy považuje za minimální daň za zvýšení parkovací kapacity.

Kritika

Budování podzemních garáží na Praze 1 kritizují Zelení. „Dohromady se po sečtení všech plánů bavíme o částce kolem miliardy korun,“ uvedl předseda místní organizace strany Petr Kučera. Vzniklých několik stovek parkovacích stání podle něj neodpovídá nákladům. Aby se investované prostředky v horizontu 30 let alespoň vrátily, musela by se podle něj navíc cena za parkovací stání stanovit na částku kolem 5000 korun měsíčně, takže by je pravděpodobně místní obyvatelé příliš nevyužívali.

„V Pražské památkové rezervaci se za posledních 16 let zvýšil počet parkovacích míst v ulicích o 453 stání a v prostoru mimo ulice o 5941,“ uvedl pro ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Podle údajů z let 2015 a 2016 může v celé památkové rezervaci zaparkovat dohromady 32.151 osobních a nákladních automobilů a autobusů.

Nárůst je v památkové rezervaci nerovnoměrný. „Nejvíce míst mimo ulice přibylo v Petrském obvodu. V ulicích docházelo v centrální části spíše k poklesu počtu stání a mimo centrální část města k mírnému nárůstu,“ dodal Dolínek. Pražská památková rezervace zahrnuje kromě celé městské části Praha 1 také významnou část Prahy 2 a menší části Prahy 3, 4, 5, 6 a Prahy 7. Území o rozloze 866 hektarů je od roku 1992 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.