Lidé bez přístřeší se v metropoli často pohybují na místech, kde dochází k jejich střetu s turisty. Návštěvníci na bezdomovce narazí hned při výstupu z vestibulu hlavního vlakového nádraží, procházejí kolem klečících postav v úzkých uličkách směrem ke Staroměstskému náměstí. Mnoho cizinců prochází také lokalitou Klárova, nejčastěji v případě, kdy směřují na Pražský hrad, případně v opačném směru.

Také zde se turisté s bezdomovci potkávají, jak potvrzuje zdejší obyvatel Miroslav B. (48) „Ti lidé přebývají pod Mánesovým mostem a vycházejí sem do parku, dějí se tu občas hrozné věci. Chodí sem stejná partička. Povalují se tu krabice od vína, chodí sem vybírat odpadky turistů z košů, lehají si pod stromy. Jejich štace začíná většinou v noci,“ popsal pro Blesk.cz obyvatel ulice U Železné lávky, která s parkem bezprostředně sousedí.

Právě vzrostlé vrby, které Miroslav B. popsal, jsou místem, které bezdomovci využívají jako veřejnou toaletu. Větve těchto stromů totiž rostou až k zemi, a tak poskytují dostatečné soukromí, ačkoliv se park na Klárově nachází v místech, kudy procházejí davy lidí. Místní lidé se alespoň domlouvají s údržbou zeleně, aby větve vrb seřezávala a znemožnila tím používání těchto stromů k uváděným účelům.

Víc veřejných toalet?

„Užívání tohoto místa jako toalety pro bezdomovce už je opravdu moc. A nejsou to jen bezdomovci, jsou to i kolemjdoucí a lidé, co jdou z hospody. Začíná to být hygienicky neúnosné. Navíc jediné veřejné záchodky pro tolik turistů, kteří v lokalitě Malostranská projdou, se nacházejí v metru. Určitě je tu ale dostatek míst, která by se v tomto směru dala využít,“ zamyslel se Miroslav B.

Podívejte se na místa, o kterých je na Klárově řeč:

Zdejší obyvatelé i radnice Prahy 1 se shodují na tom, že problém bezdomovectví komplikuje situaci nejen na Klárově. Úřad má přitom podle mluvčí Veroniky Blažkové jen velmi omezené možnosti, jak tuto věc řešit v případě, že bezdomovci vyloženě nepáchají trestnou činnost. „Postavení veřejných toalet v lokalitě na Klárově se nyní neplánuje,“ uvedla na dotaz mluvčí Prahy 1 s tím, že se městská část alespoň hodlá zaměřit na efektivnější prořez vrb ve zdejším parku tak, aby bezdomovci přestali místo jako toalety využívat.

Prohlédněte si lokalitu Klárova v souvislosti s turisty a bezdomovectvím:

Fotogalerie
18 fotografií