Dosud nebylo jasné ani to, komu rozestavěný objekt poblíž stanice metra vlastně patří. S jeho stavbou začala v roce 2014 radnice Prahy 8, pozemek však patří městu a o vlastnictví rozhodoval soud. Nakonec na základě mimosoudní dohody budova připadne městské části, která obdrží dotaci na dostavbu a záchranářům poskytne na 50 let nájem poloviny objektu zdarma.

Dotaci dnes schválili pražští radní. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky (ANO) se po půl roce vyjednávání podařilo dospět k řešení, které vyhovuje všem. „Kdybychom stavěli na zelené louce, tak třeba v Troji, kde se o sídle uvažovalo, by investice vyšla asi na 950 milionů,“ řekl ČTK. Přidělení peněz musí ještě schválit zastupitelé.

Červen 2019

Peníze poskytne magistrát Praze 8 ve třech splátkách. První bude ve výši 300 milionů korun, další dvě radnice obdrží poté, co doloží, že předchozí prostředky vyčerpala. Částka 600 milionů odpovídá zhruba polovině z původně vysoutěžené ceny na stavbu objektu. Jednou z podmínek pro udělení dotace je dokončení budovy nejpozději 30. června 2019.

Záchranáři nyní vlastní budovu nemají a jsou v pronajatém a nevyhovujícím domě v Korunní ulici. Výstavbu centrály připravuje magistrát od roku 2005, věc několikrát odložil. Naposledy chtěl sídlo stavět v Troji nedaleko výjezdu z tunelu Blanka. Místní radnice se ale postavila proti, vadil jí předpokládaný nárůst dopravy i umístění strategicky důležitého objektu v záplavové zóně u Vltavy.

Budovu na Palmovce původně městská část stavěla jako svoje sídlo. Stavbu centra za více než 1,1 miliardy korun schválila Praha 8 v roce 2010, stavět se začalo v roce 2014. V současnosti stavební práce kvůli právním sporům stojí.

Fotogalerie
10 fotografií