Zemřelý se zřejmě vyžíval v tom, že sbíral věci. Byt byl plný odpadků a mimo jiné vojenské munice. Nejdřív vše tak dramaticky ale nevypadalo.

„Kolem jednadvacáté hodiny jsme přijali oznámení o nálezu údajně nášlapné miny v jednom z bytů v ulici Želivecká v Praze 10. Na místo se, krom dalších policejních složek, dostavil i policejní pyrotechnik. Ten následně konstatoval, že tento konkrétní předmět není nijak nebezpečný, neboť se jedná o alternátor, což ale laik nemusí na první pohled rozeznat,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Video
Video se připravuje ...

Evakuace domu v Záběhlicích: V bytě po zemřelém příbuzném našli pozůstalí plno munice. Aktu.cz

Při další prohlídce ale pyrotechnik zjistil, že se na různých místech v bytě „povaluje“ vojenská munice. „Jelikož v danou chvíli nemohl nikdo jednoznačně říci, že je či není munice nebezpečná, bylo na místě zajistit bezpečí nezúčastněným osobám, především pak nájemníkům ostatních bytů panelového domu. Proto pyrotechnik nařídil okamžitou evakuaci celého vchodu,“ popsal zásah Hulan.

Lidé museli ven

Své domovy muselo tak opustit 26 osob. Na evakuaci, která trvala do půlnoci, se podíleli jak policisté, tak hasiči. Přistaven byl evakuační autobus. „Po ukončení evakuace zahájil pyrotechnik prohlídku veškeré nalezené munice. S ohledem na značné množství zájmových předmětů vyslovil pyrotechnik předpoklad, že celkové ohledání bude trvat několik hodin,“ dodal Hulan.

Během průzkumu bytu v něm mělo kromě munice dojít ještě k nálezu radioaktivního předmětu. Na místě proto zasahuje speciální tým hasičů. „Většina evakuovaných odjíždí do vlastního náhradního ubytování. Městská část je Praha 10 připravena poskytnout náhradní ubytování v Bytovém domě Malešice,“ uvedl k situaci tiskový mluvčí Prahy 10 Vítek Novák.

Fotogalerie
21 fotografií