Vypracovaný projekt předpokládá náklady 110 milionů korun, které nemá městská část k dispozici. Dostavba školy by měla být financována zejména čerpáním evropských dotací. Městská část podle zastupitele Prahy 11 Ondřeje Prokopa (ANO) také vyjednává s magistrátem hlavního města o možnostech financování.

Hlavním důvodem dostavby je zvýšení kapacity konkrétně ZŠ Chodov, nikoli základních škol městské části jako takových. „Ona je poměrně prestižní, takže tam svoje děti hlásí i rodiče, kteří nemají trvalý pobyt na Praze 11,“ sdělila tisková mluvčí Prahy 11 Anna Kočicová.

Nová škola je i v Dolních Chabrech:

Podle prognózy Institutu plánování a rozvoje Prahy (IPR) se v následujících letech bude zvyšovat počet dětí ve věku šest až 14 let. Největší nárůst IPR očekává v menších městských částech s významnou rezidenční výstavbou. Ačkoli je nyní kapacita pražských základních škol dostatečná, v budoucnu v nich budou místa chybět.

Rozšíření kapacity škol připravují i jiné městské části. Například v Základní škole Tupolevova v Praze 18 má přístavba nabídnout místa dalším 270 žákům. Městská část koncem srpna vyhlásila veřejnou zakázku za 98 milionů korun.