„Uber je bezplatná aplikace, která propojuje uživatele, kteří se chtějí svézt z bodu A do bodu B s lidmi, kteří ve svém volnu poskytují svůj automobil, aby poskytli tuto službu,“ popsal společnost, která na území naší republiky funguje už tři roky, generální ředitel pro ČR a Slovensko Tomáš Peťovský.

Společnost po této době bilancuje svůj dosavadní vliv na zejména pražskou dopravu. Uber má 400 tisíc uživatelů, téměř polovina z nich využívá tuto aplikaci pravidelně, tedy podle společnosti alespoň jednou měsíčně. Jedním z ukazatelů je provoz v tunelu Blanka, který je v současnosti bez obsluhy MHD. „Od začátku jeho provozu projelo tímto tunelem již 160 tisíc jízd přes aplikaci Uber,“ uvedla mluvčí společnosti Miroslava Jozová. Za tři roky Uber realizoval také 49 tisíc jízd k Pražskému hradu, lidé ho využívají také cestou do zoo, aby nemuseli řešit parkování.

Uber versus magistrát

Výše uváděná definice Uberu jako poskytování automobilu ve svém volném čase je jablkem sváru mezi touto společností a pražským magistrátem. „Musíme respektovat zákony, podle výkladu ministerstva dopravy je služba Uber považována za taxislužbu a jako taková má splňovat určité podmínky. Pokud ty podmínky nesplňuje, my ji budeme postihovat tak, jako kteroukoliv jinou taxislužbu,“ uvedl pro Blesk.cz tiskový mluvčí Vít Hofman.

Podle ředitele Uberu je však potřeba na tuto společnost pohlížet jako na odlišnou službu, která cílí na jinou skupinu než běžné taxíky. „Jsem přesvědčený, že Uber, MHD a taxi dokážou spoluexistovat a skutečně vytvářet širokou paletu městské mobility každého moderního města,“ vysvětlil Tomáš Peťovský.

Jaké novinky by se v Praze mohly v souvislosti s Uberem objevit? A co říká ředitel společnosti na nedostatky v zákonném ošetření této služby? Podívejte se:

Podle magistrátu by však tento netradiční dopravce měl změnit podmínky svého působení tak, aby byly v souladu se zákonem. Do té doby budou pokračovat kontroly. „Letos od ledna do srpna jsme udělali zatím 106 kontrol řidičů Uberu. Uložili jsme 14 kaucí v hodnotě 725 tisíc korun,“ dodal Vít Hofman.