V březnu 2010 byla městská část vůbec první, kdo si na radnici pořídil babybox. Dlouho ale kritici nápadu mohli říkat, že to bylo zbytečné. Trvalo totiž asi tři a půl roku, než našel své využití. Jak ale často říká jejich „vynálezce“ Ludvík Hess, i jediné zachráněné dítě za to stojí. A to se potvrdilo 5. září 2013, kdy neznámá žena odložila do babyboxu malou Janičku.

Poté následovali ještě čtyři novorozenci, kromě již zmíněných také Boris, kterého v Jugoslávské ulici odložila matka v lednu 2015. Babybox však začal být starý a bylo potřeba jej vyměnit. A právě 5. září proběhlo slavnostní uvedení moderní schránky do provozu za přítomnosti starostky Jany Černochové (ODS) a také Ludvíka Hesse, který hned na začátku poděkoval jednotlivě všem přispěvatelům.

Podívejte se na reportáž z místa:

Moderní technologie

Box totiž vyšel na 300 tisíc korun. „Hlavním rozdílem je, že tento babybox není plechový, ale antikorový. Navíc se otevírá zcela automaticky a velkým rozdílem je také klimatizace. Jsou místa, kde jsou babyboxy přímo na sluníčku a přetápí se. Navíc jsou tu různá čidla, která selhání schránky téměř vylučují. Celkem už zachránily v Česku 158 dětí,“ říká pro Blesk.cz Hess.

Důvodem pro pořízení boxu před sedmi lety byl nález opuštěné novorozené holčičky odložené do křoví v parku na Karlově náměstí. Radnice se tak rozhodla navázat na tradici porodnice a nalezince u Apolináře, která sloužila stovky let jako místo, kde mohou lidé potají odkládat neplánované děti.
Fotogalerie
9 fotografií