Nová koncertní hala na Vltavské, která by částečně nahradila Obecní dům nebo Rudolfinum, by mohla být do budoucna lákadlem pro velké světové filharmonie. Výhodami prostoru kolem Vltavské je atraktivita umístění poblíž vltavského nábřeží a přímá vazba na veřejnou dopravu. Problémy může naopak znamenat přestavba celého vyústění magistrály směrem na nábřeží v Holešovicích.

Za plán se postavil i radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL). „Institut plánování a rozvoje Prahy navrhl tuto oblast jako místo, kde by mohla stát nová koncertní hala. Je to dobře, protože Praha naposledy poslední takový dům pro kvalitní koncerty postavila před sto lety. Tím byl Obecní dům. A česká metropole jako kulturní město by si zasloužila nový takový sál,“ řekl pro Blesk.cz.

Podle mluvčího IPR Marka Váchy se v současnosti připravuje zadání studie. „Připravujeme podklady, probíhají ověřovací studie na vedení tramvaje a podobně,“ popsal.

Hala za 2,5 miliardy

O stavbě nové koncertní síně se v Praze mluví od začátku devadesátých let. Důvodem je nízká kapacita i kvalita stávajících sálů. Praha disponuje třemi většími objekty vhodnými pro klasickou hudbu, a to Rudolfinem, Obecním domem a Kongresovým centrem Praha. „Sál by měl mít mezi dvěma až dvěma a půl tisíci posluchačů. Mimochodem v současnosti disponuje největším takovým sálem Obecní dům, který má kapacitu asi 1300 posluchačů,“ pokračoval radní.

Nové sídlo pražských filharmoniků by podle radního mohlo vzniknout mezi lety 2023 až 2025 a vyšlo by na dvě až dvě a půl miliardy korun.

V minulosti se objevil návrh vybudovat halu na Štvanici. Od umístění objektu na Štvanici vedení města ustoupilo, projekt se nicméně může přihlásit do soutěže na Vltavské. Musel by se však přepracovat. „Důvodem ke stavbě nového sálu je také to, že pokud chceme do Prahy dostat nejkvalitnější světovou hudbu, tak je potřeba je zaplatit, a to umožní jedině větší kapacita koncertních sálů,“ uzavřel Wolf. 

Podívejte se, jak vypadá Vltavská a její okolí dnes:

Fotogalerie
52 fotografií