„Je to jedna z nejsymboličtějších soch muzea,“ uvedl ředitel NM Michal Lukeš. Tříapůltunové sousoší ve středu do vnitřního nádvoří muzea dopravil jeřáb. V roce 2006 bylo sejmuto z průčelí z bezpečnostních důvodů, protože z něj odpadaly kusy. Při průzkumu se zjistilo, že se původní kov a kámen rozpadá.

Kopie a originál

Od té doby se pracovalo na restauraci originálu a v posledních pěti letech i na výrobě kopie, která na přelomu října a listopadu zaujme původní místo sousoší na vrcholu středového tympanonu průčelí muzea. Restaurace původní skulptury a vytvoření kopie vyšla na zhruba pět milionů korun.

„Nahoru vrátíme kopii a originál bude umístěn ve spojovací chodbě, aby se na něj lidé mohli blíže podívat a zároveň to bude takové symbolické propojení starého a nového, nové a historické budovy,“ popsal Lukeš s tím, že socha navíc bude lépe chráněna proti povětrnostním vlivům. Dodal, že sousoší vlastně pomohlo spustit rekonstrukci Národního muzea, protože když se začalo v roce 2005 v podstatě rozpadat a odpadávaly z něj kusy kamene, pomohlo to přesvědčit politiky o nutnosti celkové opravy. Generální oprava Národního muzea začala v roce 2015, kdy bylo uzavřeno návštěvníkům. Všechny sbírky byly z objektu vyklizeny, zůstaly pouze vycpaniny slona a žirafy a kostra plejtváka, které by se musely rozebrat. Muzeum by se mělo po rekonstrukci částečně otevřít příští rok, kdy chce 28. října uspořádat výstavu ke stoletému výročí republiky. Konečná kolaudace by se měla uskutečnit počátkem roku 2019. Podle Lukeše se stavbu daří urychlovat a harmonogram by se měl dodržet. Rozpočet na opravy činí 1,6 miliardy korun.

Podívejte se, jak jeřáb spustil sochu do Národního muzea:

Fotogalerie
11 fotografií