Mezi strážníky pražské městské policie se mají objevovat kritici v současnosti využívaných uniforem. Policisté v nich mají mít problémy zejména v horkém letním počasí. Negativní ohlas na aktuální uniformy přinesl také místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský (ODS), který na svém profilu na Facebooku uveřejnil živě vysílané video, na kterém testoval polokošili ze současného stejnokroje městských policistů.

 

Z důvodu negativních ohlasů se městská policie rozhodla uveřejnit odborné posudky na aktuální uniformy, které vypracoval Státní zdravotní ústav. „Z posudků jasně vyplývá, že nové výstrojní součástky jsou zdravotně nezávadné. Posudky si nechal zaměstnavatel vypracovat nad rámec svých povinností,“ uvedla mluvčí pražských strážníků Irena Seifertová s tím, že tyto posudky jsou veřejně k nahlédnutí na webu městské policie.

„V rámci realizace veřejné zakázky na výstrojní součástky byla zaměstnavatelem zřízena hodnotící komise, ve které byli i zástupci tří největších odborových organizací. Samotnou výstroj pak testovali strážníci z přímého výkonu služby a jejich poznatky byly jedny z nejdůležitějších v rámci hodnocení. Ze 2 250 zaměstnanců si stěžovalo na výstroj 6 strážníků. Ve všech případech se jasně prokázalo, že výstroj je zdravotně nezávadná,“ prozradila dále k tématu tisková mluvčí.

Pražská městská policie aktuální uniformy používá zhruba jeden rok. Celkem dosud naskladnila přes 73 tisíc kusů výstrojních součástek a podle Ireny Seifertové došlo k reklamaci 158 kusů, tedy dvou desetin procenta z celkového počtu. Všechny části stávající uniformy strážníků v hlavním městě navíc podle tiskové mluvčí splňují požadavky dle platných norem.

„Z naší strany nejsou prozatím jakékoliv pochybnosti o tom, že naše výstrojní součástky splňují veškeré požadavky dané zadávací dokumentací a platnou legislativou. Nehledě ke skutečnosti, že stejné nebo obdobné výrobky jsou dodávány několika desítkám obecních či městských policií po celé republice i Policii ČR,“ dodala ve vyjádření Irena Seifertová.