Zlaté vejce místo parku v Praze 1 nakonec zřejmě může vzniknout. „Alternativní návrh Prahy 1 na umístění epopeje asi nebude realizován, přesto rada šesti hlasy rozhodla, že se má dále rozpracovávat podnět, aby se plocha ze zeleně změnila v zastavitelnou,“ uvedla náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Zelení/ Trojkoalice), která se stavbou nesouhlasí z důvodu zachování zeleně v centru města.

Magistrátní komise pro územní rozvoj doporučila změnu územního plánu zamítnout, rada nyní rozhodla opačně. Konečné rozhodnutí bude na zastupitelstvu, pokud podnět schválí, proces změny územního plánu potrvá zhruba tři roky.

Další zlatou stavbou v Praze je kopule Národního muzea:

Kritika i obdiv

Projekt takzvaného Zlatého vejce představila radnice Prahy 1 začátkem letošního roku. Od té doby rada města rozhodla, že pokud by se měla stavět nová budova pro umístění Slovanské epopeje, bude stát na Těšnově. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové to pro budoucnost projektu nepředstavuje problém. „Chceme prostor pro galerii a další kulturní vyžití a nezáleží to pouze na tom, zda tam bude umístěna Slovanská epopej,“ řekla.

Projekt ale vcelku kritizují i památkáři. „Jde o parcelu v Pražské památkové rezervaci, památce UNESCO. Pokud by se zde mělo něco stavět, je zcela nezbytné nejprve stanovit podmínky pro velikost a umístění objektu a pak je nutno vypsat architektonickou soutěž. Záměr je jedna věc, realita a přínos pro město druhá,“ uvedl dříve pro Blesk.cz ředitel Národního památkového ústavu Ondřej Šefců.

Parcela, na které by měla nová stavba vyrůst, je v majetku městské části. V územním plánu je vedena jako zelená plocha navazující na park Lannova. V minulosti tam stála socha Jana Švermy. Projekt Zlatého vejce vytvořil pro radnici Prahy 1 architekt Petr Malinský, kopule má symbolizovat slunce nad hladinou Vltavy. Skleněná oválná galerie má stát 184 milionů korun. Návrh městské části počítá i s projektem Novomlýnská brána architektky Evy Jiřičné, který by měl ukončovat řadu domů v Revoluční ulici v místě dnešní volné štítové zdi.
Fotogalerie
10 fotografií