Letiště v Ruzyni pokračuje v sérii rekordů. Ten poslední zaznamenalo za červenec, když odbavilo nejvíce lidí za měsíc v historii. „Číslo 1,7 milionu je pouze odhad za červenec 2017, přesné výsledky ještě nejsou, ale počet odbavených cestujících by se podle odhadu měl pohybovat okolo 1,7 milionu,“ popisuje pro Blesk.cz mluvčí letiště Marika Janoušková.

V Praze také přistávalo více větších letadel. „Při počtu 1,7 milionu lidí za měsíc by to bylo okolo 2300 cestujících za hodinu. Toto číslo by skutečně bylo dosavadním rekordem. Je to následek především kombinace nových linek, zvyšování kapacit dopravců, navyšování frekvencí u stávajících linek a vysoké obsazenosti letadel. Ta je v průměru od začátku roku cca na 80 %, což je velmi vysoké číslo,“ popisuje dále Janoušková.

Takto vypadá nouzové přistání letadla na letišti v Praze:

Video
Video se připravuje ...

V Praze nouzově přistál airbus. Cestující museli evakuovat. David Malík

Nutné rozšíření

Letiště ale takový nával lidí těžko zvládá a do budoucna tak plánuje rozšířit terminály. „Investice a stavební úpravy letiště s počtem cestujících samozřejmě souvisejí, protože větší počet cestujících znamená vyšší nároky na kapacitu. Proto se postupně rozšířila kapacita pasové kontroly v Terminálu 1, nyní probíhá výstavba větší centrální stanice bezpečnostní kontroly na Terminálu 2 a řeší se i projekty na zvýšení kapacity odbavení cestujících, zavazadel i samotných letadel,“ doplňuje mluvčí.

Pražské „malé“ letiště se tak blíží co do počtu turistů k dalším hlavním městům v Evropě. „Pokud bychom srovnávali letiště pouze podle počtu cestujících, mohli bychom najít podobné počty odbavených cestujících ročně například ve Varšavě, Londýně Luton nebo v Budapešti,“ dodává nakonec Janoušková.

Letiště Václava Havla Praha zaznamenává i v prvním pololetí letošního roku rekordní růst. Za první pololetí roku 2017 odbavilo letiště celkem 6 764 752 cestujících, zatímco za stejné období roku 2016 to bylo téměř o 1,2 milionu méně. Nejvíce cestujících využilo přímé spojení po Evropě, velké meziroční nárůsty zaznamenaly spoje mezi Prahou a Afrikou, ale i na Blízký a Dálný východ.

Povídejte se, jak v současnosti letiště vypadá a jaké druhy letadel na něm potkáte:

Fotogalerie
30 fotografií