Střecha Národní muzea už brzy zasvítí zlatem. Restaurátoři v rámci rekonstrukce opravují i zašlé kopule, na které bude umístěno zlato na malých destičkách. Celkem se bude jednat o tisíc metrů čtverečních. Nejtěžší práce jsou na hlavní lucerně. Tu museli restaurátoři očistit, opravit, vyhladit, několikrát ji poté natřeli a její vnější plášť na závěr zkrášlili měděnou patinou či plátkovým zlatem.

„S opravou kopule hlavní věže jsme začali už v loňském roce. Letos jsme začali pracovat na finálních površích a především zlacení. Tyto práce jsou velice ovlivněny klimatickými podmínkami. Nemůžeme pracovat za deště, za větru, a ani když je velké teplo,“ říká redaktorovi Blesk.cz stavbyvedoucí Metrostavu David Čech.

Celá obnova věží ale není zrovna levná. „Práce je značně pracná a pečlivá. Obnova kopule hlavní věže vyjde asi na 11,5 milionu korun,“ upřesňuje dále Čech.

Vše probíhá hned v několika krocích. „Na začátku se musí prvky pasportizovat a zhodnotit, v jakém jsou stavu. Následně se prvky demontují a odvezou do dílen, kde probíhá jejich obnova. Prvky, které nejdou sundat, tak u nich probíhá oprava na místě. Povrch se nejdříve očistí, vyspraví, aplikují se nátěry a poté se může začít s pokládkou plátkového zlata,“ vysvětluje dále stavbyvedoucí.

Zlatá hlavní věž

Na práce dohlíží také památkáři. „V současné době je dokončeno restaurování lucerny s hrotnicí, která završuje hlavní věž Historické budovy Národního muzea. Restaurátoři obnovili šupinovou plechovou krytinu a opravili veškeré praskliny, deformované a uvolněné prvky. Nově byly přezlaceny povrchy, a to plátkovým dukátovým zlatem. Veškeré uměleckořemeslné práce byly prováděny specializovanými restaurátory pod dohledem památkářů,“ říká Milan Plaček, náměstek generálního ředitele Národního muzea.

Dokončit práce by Metrostav měl už v září. „Na kopuli hlavní věže se dále intenzivně pracuje, před dokončením jsou práce na obnově zlacení plastických zdobných prvků a profilovaných žeber. Celá hlavní věž by měla být dokončena v plném lesku její dávné krásy začátkem září tohoto roku,“ vysvětluje dále Plaček.
Fotogalerie
22 fotografií