Před budovou se kolem páté hodiny sešlo hned několik desítek starostů obcí z celé republiky. „Hlavním důvodem našeho happeningu je, aby ministr financí uznal dluh na dezolátních stavech místních komunikací, mostů v havarijním stavu. Je opravdu nutné, aby ministr financí dal do návrhu rozpočtu na opravu zanedbané infrastruktury částku jinou, než je nula korun,“ řekl redaktorovi Blesk.cz předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (TOP 09).

V loňském roce přitom obce dostaly stovky milionů, na příští rok ale chybí. „My chceme, aby alespoň ten loňský dluh obcím ve výši 200 milionů korun byl zopakován v letošním návrhu rozpočtu,“ popsal dále.

Nemáme ani silnice

Mezi demonstranty se zapojil také starosta Dubče – Jaroslav Tošil (ODS). Tomu vadí, že v jeho obci chybí na některých místech i silnice, které ze svého rozpočtu nemůže vybudovat. „Vůbec nechápu, jak je toto možné v jednadvacátém století, ale my jako obec si budovat infrastrukturu nemůžeme z vlastního dovolit,“ popisuje.

Podobné problémy má i starostka Mnichovic Petra Pecková (STAN). „Místní komunikace v Mnichovicích jsou opravdu v havarijním stavu. Vím, že bych potřebovala například asi 20 milionů korun na rekonstrukci Nádražní ulice v naší obci, což je hlavní přestup pro lidi ve směru Praha a Benešov. Chodí zde velmi velké množství lidí a takhle bych mohla pokračovat dále,“ vysvětlila.

Menší problémy má starosta Křeslic, které spadají pod pražský magistrát. I ten se ale obává, že nižší rozpočet na opravy silnic by se mohl dotknout i hlavního města. „U nás se alespoň letos začalo opravovat, ale je to zároveň díky tomu, že nám rozděluje peníze magistrát. Ale pokud Praha nedostane ze státního rozpočtu nějaké peníze, tak můžeme očekávat, že se podobné silnice v dalším roce opravovat nebudou,“ popisuje Martin Trefný (nestran.).

Zatím mají starostové naději. 18. srpna by se Stanislav Polčák měl sejít s náměstkem ministra financí a o tomto problému s ním jednat.  

Fotogalerie
10 fotografií