V kostele sv. Mikuláše v úterý dopoledne zazněly tóny klasických skladeb například Dmitrije Šostakoviče, Georga Friedricha Händela či Wolfganga Amadea Mozarta, Franze Schuberta nebo Bedřicha Smetany. Mezi hráči byl i Jan Bondra, jehož nástroj byl vyroben v roce 1930 v Belgii a je zrestaurovaný.

Na Kampě si pak kolemjdoucí mohli poslechnout improvizované hraní s živým zpěvem a vyzkoušet si, jaké to je hrát na tento mechanický nástroj. Festival byl ukončen v Českém muzeu hudby koncertem kolovrátků a pianoly a automatického klavíru.

Hudební nástroje

„Jedná se o historické nástroje, které jsou třeba z přelomu 19. a 20. století, potom to jsou kopie autentických nástrojů a také nově postavené nástroje. Jsou to klasické mechanické nástroje na pohon klikou a hra se přenáší z naděrovaného štítku. Existují již také elektronické flašinety, ale zde jsou ty postavené klasickým způsobem," uvedla zástupkyně Českého muzea hudby Markéta Kabelková.

Čtvrtý ročník festivalu Flašinet žije! navazuje nejenom na úspěšný loňský ročník, ale také zahajuje sezónu dalších tradičních setkání flašinetářů – Liberecký flašinetář (9. – 11. srpna), Pekařovská pouť (12. srpna) a Mezinárodní setkání flašinetářů v Brně (14.–15. srpna 2016).

 GALERIE: Podívejte se na fotky z koncertu v kostele sv. Mikuláše v Praze. 

Fotogalerie
5 fotografií

VIDEO: Netradiční instalace v Kaizlových sadech je součástí oslav 200 let od založení Karlína.