„Věříme, že nostalgické výlety do historie veřejné dopravy naše cestující potěší. Při jízdě se ohlédneme do minulosti a uvědomíme si, jak dlouhou tradici má veřejná doprava v Praze a jaký kus cesty za uplynulá desetiletí urazila,“ uvedl Martin Gillar, generální ředitel a předseda představenstva DPP. Atmosféru dokreslí cestujícím speciální hlášení i strojvedoucí v dobových uniformách a informační tabule z minulého století.

Sovětský typ souprav metra 81-71 vyjel poprvé s cestujícími na pražské lince metra A dne 12. srpna 1978. Byly zde provozovány do roku 2005. Historická souprava bude kopírovat trasu Dejvická – Skalka – Dejvická, jež byla uvedena do provozu v červenci 1990.

Jízdní řád historické soupravy

Na svou první jízdu souprava vyrazí na koleje v 10:17 hodin, a to ze stanice Dejvická (dříve Leninova) do stanice Skalka, kam dorazí v 10:38 hodin. V tomto směru uskuteční souprava celkem šest jízd. Poslední jízda započne ve 14:40 hodin a do stanice Skalka souprava dorazí v 15 hodin. V opačném směru vyrazí souprava ze stanice Skalka do stanice Dejvická v 10:39. Poslední (pátá jízda historické soupravy) zde bude ukončena ve 14:29 hodin.

Cestujícím postačí standardní jízdenky nebo časové kupóny.

 VIDEO: Práce na metru D začnou v roce 2019: Postaví se úsek mezi Pankrácí a Olbrachtovou.