Autobusové spojení tunelem Blanka mezi Andělem a Hradčanskou má mezi lidmi a radnicemi velkou podporu. Podle nich by o takový spoj byl enormní zájem, jelikož by to lidem ušetřilo desítky minut cestování MHD denně. Praha 5 by na linku přispěla ze svého, pokud by se k tomu ROPID neměl. Podle ní by totiž takový autobus ušetřil mnoha lidem starosti s cestováním.

„O toto spojení velice usilujeme. Při diskuzích s občany zjišťujeme, že z jejich strany je tu po přímé lince z Anděla do Dejvic veliká poptávka. Pokud se do této linky nebude chtít ROPIDu, jsme připraveni bavit se s Prahou 6 o možnostech, mezi které patří i to, že by si tu linku objednaly naše městské části na vlastní pěst,“ popsal pro Blesk.cz Tomáš Homola (DJK), radní pro dopravu Prahy 5.

VIDEO: Takto rebel měnil ze srandy nápisy na autobusech:

Video
Video se připravuje ...

Našli jsme rebela, který ze srandy mění nápisy na autobusech! A jak si hasiči myjí hadice Matěj Smlsal, David Vaníček

Shoda obou radnic ale naráží na problémy nejen s magistrátem, ale také ROPIDem, který nemá na takovou linku kapacity řidičů a autobusů.

„Vzhledem k tomu, že všichni autobusoví dopravci v Praze aktuálně jezdí na hranici svých kapacit z hlediska vozidel i řidičů, zavedení autobusových linek v tunelech Městského okruhu by tak bylo v souvislosti s aktuálně dostupným počtem vozidel a řidičů možné pouze v případě, že by byl naopak zrušen příslušný objem autobusových spojů v rámci zbytku území Prahy a uvolněné autobusy a řidiči přesměrováni na tento účel,“ popisuje Filip Drápal, mluvčí ROPIDu.

Zodpovědnost magistrátu

To se ale nelíbí starostovi Prahy 6, Ondřeji Kolářovi (TOP 09). „Praha 6 je samozřejmě nakloněna a otevřena jednáním o případném vedeni linky pražskými tunely. Nemyslím si ale, že jednotlivé městské části by měly financovat provoz MHD, to je jedna ze základních povinností pražského magistrátu,“ myslí si. Podle něj tak pouze magistrát hledá výmluvy, proč něco nejde.  

„Magistrát má peněz dost a měl by přestat neustále hledat důvody, proč v pražské dopravě něco nejde, a začít hledat smysluplná řešení. Pokud se objeví akceptovatelný a pro Pražany smysluplný návrh, budu jedině rád,“ doplňuje Kolář. Podle prvních informací by takové spojení mohla projednat i rada magistrátu na svém dalším zasedání v srpnu.

Fotogalerie
6 fotografií