Na pozemku bylo před lety školní hřiště náležející blízkému gymnáziu v Přípotoční ulici. Ovšem z hygienických důvodů zde nemohlo být provozováno. Proto Praha pozemek pronajala provozovateli tržnice, společnosti Karla Šťastného Carlo-trhy.

Magistrát pak i s nájemcem svěřil správu objektu do rukou městské části Praha 10. Jenomže vedení školy a radnici se nelíbilo, že provozovatel prodává alkohol, cigarety a pornografii. Městská část tedy získala pozemek do svého vlastnictví a smlouvu nájemci vypověděla.

Tržiště v roce 2008 zaniklo a nájemce začal soudní cestou žádat o několik milionů jako náhradu nákladů za zřízení nepovolené stavby.

„Vleklý spor nakonec dopadl ve prospěch městské části, areál tak mohl být konečně vyklizen. Jsme za to velmi rádi, pomůže to postupné kultivaci okolí stadionu Bohemians,” uvedl 1. místostarosta Prahy 10 Tomáš Pek.

Budoucnost území

Veřejnost i radnice Prahy 10 nyní řeší, jak místo využít do budoucna. „Jsme samozřejmě velmi rádi, že se situaci podařilo vyřešit, může to odstartovat novou etapu rozvoje tohoto území,” uvedl starosta Prahy 10 Vladimír Novák.

„Intenzivně řešíme, jak dál postupovat. Musíme se řídit platným územním plánem a Statutem hlavního města, podle kterého má na místě stát sportovní hala, která by musela sloužit ve značném rozsahu jen studentům gymnázia, nikoli veřejnosti. My však nevidíme důvod financovat cizí subjekt, který bychom neprovozovali,“ popsal Pek. O přeměně statutu bude městská část jednat s Prahou. 

Dalším úskalím může být fakt, že pod pozemkem se nachází vodohospodářská stavba, ke které Praha 10 nemá podklady, ale je vyznačena v územním plánu.

Budoucnost bývalé tržnice je tedy zatím nejistá, ale radnice doufá, že během pár měsíců se problémy vyřeší a naproti stadionu Ďolíček (oficiální název stadionu Bohemians - pozn. red.) započne nové období této plochy

FOTO: Podívejte se, jak vypadá území bývalé Vršovické tržnice:

Fotogalerie
20 fotografií

VIDEO: Pražané ze Strašnic si vymalovali podchod. Děti se tu už nebojí: