Na okraji lesa v Komořanech se nachází jakási hráz ze dřeva a kamení. Přírodní stavba má za úkol odolávat splaveninám ze zdejšího lesa, které za poslední roky páchají škodu ve svém okolí.

„K tomuto opatření nás vedly zkušenosti z posledních let. Během přívalových dešťů se totiž splaveniny z lesa objevovaly až na hlavní silnici v ulici Komořanská, kde se pak tvoří kalamita a bláto. Kvůli tomu, že stále nemáme dopravní napojení na Pražský okruh, tato skutečnost značně komplikuje život jak obyvatelům Komořan, tak tranzitní dopravě,“ uvedl pro Blesk.cz starosta Prahy 12 Milan Maruštík (ANO). Odstranění následků po bahenní řece naposledy radnici vyšlo na 80 tisíc korun, pracovníci odtud odvezli skoro sto tun zeminy.

Podívejte se, jak to aktuálně na okraji lesa v Komořanech vypadá:

Nová zábrana ve zdejším lese vznikla na základě konzultace s projektanty, kteří tuto „hráz“ vybrali jako nejlepší dočasné řešení pro danou lokalitu. Celá provizorní stavba je navržená tak, aby zadržela veškeré nečistoty a dál pustila už jen samotnou vodu, která skončí v odtokovém kanálu. Pokud se její působení osvědčí, radnice hodlá jednat o trvalé zábraně z pevnějších materiálů a jejím případném rozšíření.

Prohlédněte si, jak bahenní řeka dokáže pustošit ulice Komořan a jak vypadá nová zábrana:

Fotogalerie
19 fotografií