„Projekt je ve stádiu plánování, první úpravy by mohly začít v příštím roce a jeho realizace by měla být dokončena do roku 2021. Celkové náklady by neměly přesáhnout 300 milion korun. Vylepšíme chodníčky, vysázíme stromy a vystavíme komunitní zahradu,“ uvedla Petra Kolínská, náměstkyně primátorky.

„Plán počítá i s vylepšeným systémem hospodaření s dešťovou vodou. Odstraní nadměrné zatěžování kanalizace, zaručí lepší zadržování vody v krajině a posílí vegetaci, což pomůže zlepšit mikroklima sídliště zejména v parných letních dnech,“ dodala Kolínská.

Další výhody

Dalším krokem je také řešení parkování. Parkovací místa budou dostupnější a na zelených plochách. Celá oblast se stane obytnou zónou. Zajímavé aktivity pro děti, dospělé i seniory zajistí nové mezigenerační hřiště.

Na projektu spolupracovali místní obyvatelé s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy a městskou částí. Potřeby obyvatel mají obrovský dopad na výslednou podobu. Pokud změny vycházejí z konkrétních potřeb a zkušeností obyvatel, mohou se sídliště stát mimořádně příjemným místem pro život.

Díky aktivní komunitě na Praze 14 již v minulosti vzniklo např. úspěšné volnočasové centrum Plechárna.

 VIDEO: Veřejné představení projektu revitalizace Šárecké ulice.