V roce 1920 byl na území Žižkova velký nárůst stavební aktivity. V té době začala vznikat i kolonie Domov. Na periferii nové pražské čtvrti v dosahu polí začalo vyrůstat atypické bydlení pro státní a veřejné zaměstnance.

Architekt

Návrhem projektu výstavby šedesáti rodinných domků, které měly mít jednotný charakter, byl pověřen nadějný architekt Ladislav Machoň. Původně bylo osloveno více architektů, například Bohumil Hübschmann, ale úředníkům se jejich návrhy zdály moc okázalé, tak nakonec zvítězil právě třicetiletý Machoň. Mimochodem Ladislav Machoň byl také architektem Vily bratří Čapků, která se nachází v Praze 10. 

A tak vyprojektoval originální kolonii izolovaných domů, dvojdomků a trojdomků v jednotném stylu, včetně oplocení, které byly zkolaudovány v roce 1922.

Omítka byla okrová a dřevěné dekorativní latě rozkvetly sytě červenou barvou. Domky obklopily malé zahrádky a ulice oddělené dřevěnými laťkovými ploty. Součástí architektonického záměru se staly i typizované další zahradní stavby, jako byly kůlny, králíkárny i drůbeží výběhy.

Jednoduché stavby

„Domy jsou koncipovány na jednoduchém obdélníkovém půdorysu. V přízemí byla kuchyň, dva pokoje, prádelna, v podkroví pak mohli obyvatelé využít ještě jeden pokoj,“ prozradil historik Vladimír Borůvka, který se kolonií zabýval. „Budovy jsou inspirovány rondokubismem a folklorní secesí,“ dodal. 

Kolonie je ohraničena ulicemi Na Balkáně, V Domově a Hraniční. V blízkosti jsou ještě ulice s názvy evokujícími domov například Na Hlídce, Strážní, Na Vlastním, V Bezpečí. Velká část domů prošla rekonstrukcí, přesto si čtvrť zachovává původní půvab a útulnost.

GALERIE: Podívejte se na domečky, které najdete v kolonii Domov. 

Fotogalerie
30 fotografií

VIDEO: Exkluzivně z nové Werichovy vily: Mají tu svítící strop i hercovy brýle. 

Video
Video se připravuje ...

Exkluzivně z nové Werichovy vily: Mají tu svítící strop i hercovy brýle Matěj Smlsal, Hudebnibanka.cz