Čtenář Blesk.cz si v černošickém Penny Marketu všiml další prodavačky, která má na ruce vytetovaný nacistický symbol. Tentokrát runu, kterou používala 7. dobrovolnická horská divize SS, která během druhé světové války masakrovala civilisty v tehdejší Jugoslávii a pořádala hony i na Židy. Tento znak je přitom zakázaný vystavovat na veřejnosti. Dokonce se objevil i v neoficiální příručce pro policisty.

Tu sestavil v Česku známý odborník na extremismus Miroslav Mareš v publikaci „Symboly používané extremisty na území ČR v současnosti“. Samotná prodavačka se k tomu ale nechtěla moc vyjadřovat. „Je to runa, dneska už vím, co to je. Byla to chyba v mládí a dále o tom nechci mluvit,“ řekla za přítomnosti své vedoucí, která byla sama překvapená. „Určitě si o tom s ní promluvím, sama jsem to nevěděla, myslela jsem si, že je to normální tetování,“ konstatovala.

Takto Praha 2 odhalila památník obětem heydrichiády:Blesk.cz oslovil i vedení řetězce. „Penny Market kategoricky odmítá propagaci jakéhokoliv hnutí, které směřuje k potlačení práv a svobod člověka v jakékoliv podobě a striktně se od takového počínání distancuje. Penny Market své zaměstnance při přijímání nepodrobuje a ani nemůže podrobovat fyzické prohlídce. Současně ani nezjišťuje jejich názory, které se bezprostředně netýkají zaměstnání. Děkujeme proto za upozornění na tento konkrétní případ tetování. Se zaměstnankyní bude postupováno v souladu s pracovněprávními předpisy,“ říká mluvčí Zlata Ulrichová.

Miriam z Kauflandu

Nicméně oproti známé Miriam z Kauflandu, která měla na ruce natvrdo vytetovaný hákový kříž s mužem, který měl zdviženou pravici, je Žaneta spíše obětí mladické nerozvážnosti. Podle legislativy však stačí tyto symboly skrývat oděvem nebo například make-upem před veřejností.

Zakázané jsou vedle hákového kříže například nacistická trikolora Schwarz-Weiß-Rot (černá – bílá – červená, Totenkopf (smrtihlav) a některé runové symboly, mezi které patří i ten pro rasové dědictví zvaný Odal Rune. Asi nejtypičtější je symbol blesků používaný jednotkami SS. Sovětský srp a kladivo je podle odborníků sporný.

„Zjednodušeně řečeno, cokoliv si necháte vytetovat na tělo a nevystavujete na odiv, je jen a pouze vaše věc. Pokud se ale třeba na koupališti svléknete, už příslušný paragraf porušíte. Vždy se hodnotí, jak velké či jak viditelné tetování je a jaký měl ten člověk vlastně úmysl,“ řekl dříve pro Blesk.cz expert na extremismus z Univerzity Karlovy Jan Charvát.

Fotogalerie
10 fotografií