„Naše výjezdy jsou hodně závislé na počasí, samozřejmě nesmí pršet. A čím větší je teplo, tím účinější a rychlejší je naše práce. Do programu se zatím zapojilo devět set majitelů domů, kteří chtějí, takže práce máme dost,“ uvedl vedoucí ANTIGRAFFITI týmu a dodal: „Nyní jsme ještě trochu bržděni památkáři, protože většina městské části je v památkové zoně, takže musíme čekat na jejich schválení. Během léta by mělo přijít.“ Zatím tedy odstraňují od křižovatky Ohrada směrem na Jarov.

Proces čištění

„Všechno záleží na omítce a materiálu, na kterém zrovna čistíme. Většinou používáme ruční mechanickou metodu. Odstraňujeme pomocí ekologicky šetrných chemikálií, které jsou vhodné na dřevo, hmotu a jiné a na fasády takový speciální gel. Jsou sice celkem drahé, ale čistá voda deaktivuje nebezpečné látky, takže je to fakt lepší než nějaký líh,“ popisuje člen týmu Josef Príkazský.

„Pak používáme také vysokotlakovou mycí vapku, kde si můžeme zvolit horkou vodu až s devadesáti stupni. Tou pak smýváme ten zmiňovaný gel. Poté k omítce přiložíme spektrometr, který zjistí, jaká barva na ni byla použita. Očištěné místo přetřeme odpovídající barvou. Většinou ji máme u sebe nebo ji zajdeme koupit do obchodu,“ doplňuje Príkazský. 

VIDEO: Takto se čistí graffiti z omítek domů. 

Ohlasy občanů

ANTIGRAFFITI tým se snaží denně očistit dvacet až třicet metrů čtverečních plochy. Do terénu většinou vyjíždějí čtyři pracovníci. A jak na jejich práci pohlížejí občané? „Většina lidí si myslí, že to nemá cenu, protože se sprejer stejně vrátí. Na tom asi něco je, protože jeden dům jsme během měsíce a půl čistili už třikrát. Ale já si myslím, že když jim to třikrát přetřeme tak pak už je to přestane bavit a vzdají to,“ míní šéf týmu, který chce zůstat v anonymitě. 

Podobný systém před lety zavedli v New Yorku, kde se vandalismus skutečně snížil a domy zůstávají čisté. Pokud i vy spadáte pod městskou část Prahy 3 a trápí vás pomalovaný dům, obraťte se na telefonní číslo dispečinku: 777 553 574; e-mail: antigraffiti@cistatrojka.cz. 

Galerie: Podívejte se, jak odstraňování graffiti vypadá v praxi.

Fotogalerie
31 fotografií