„Pražské židle & stolky zaznamenaly v minulém roce jako pilotní projekt velký úspěch. Nejvíce lidí pražské židle využilo na Malostranském náměstí, kde se nacházelo 23 stolů a 90 židlí. Od července se na ně posadilo přibližně 130 000 lidí, kteří na nich strávili celkem 35 000 hodin. Z 340 židlí, které Praha minulý rok pořídila, se ztratilo pouze 11,“ pochvaloval si Ondřej Boháč, ředitel Institutu plánování a rozvoje Prahy, který projekt inicioval.

IPR Praha na jaře oslovil různé pražské instituce, sdružení a lokální iniciativy s nabídkou aktivně se do projektu zapojit. Na jednotlivých místech se totiž o městský mobiliář starají lokální správci. „Je to tak trochu i projekt od Pražanů pro Pražany – a my jsme vděční, že je něco takového v hlavním městě možné,“ doplnil Boháč.

Na více místech

Letos se podařilo některé židle a stolky rozmístit i do vzdálenějších čtvrtí, například do Čakovic, na Zbraslav nebo do Klánovic.  Další jsou třeba v Kolodějích, v botanické zahradě na Albertově, na Puškinově náměstí nebo v areálu městské knihovny na Proseku. Už druhým rokem jsou židle na smíchovské náplavce, u dejvického kampusu, na Malostranském náměstí, u Národního divadla. Židle se nacházejí na náměstích, v komunitních zahradách, na sídlištích i na návsích pražských vesnic. 

Celá akce je inspirovaná prostranstvím v New Yorku, Kodani, Curychu či Stockholmu, kde je pouliční život důležitou součástí.

Galerie: Podívejte se, kde všude najdete židličky a stolky. 

Fotogalerie
10 fotografií