V jednu hodinu ráno probíhala v Praze záchrana muže z Vltavy. Jeho tělo unášela řeka, když na tuto skutečnost upozornil štěkající pes. Přivolaní policisté podle Aktu.cz dorazili zrovna v momentě, kdy se muž nacházel mezi pilíři Hlávkova mostu, hlídky se ho snažily dostat co nejblíže břehu.

Podle svědectví se členové pohotovostní motorizované jednotky nejprve snažili házet do vody lano, muž na to ale nereagoval. Nakonec se jeho tělo ocitlo blíže břehu, policisté toho využili a pomocí dlouhé větve ho přitáhli na břeh. Nacházeli se ale zrovna v nepřístupné oblasti pro záchranáře, pomocí nafukovacího člunu ho proto převezli na nejbližší molo holešovické náplavky, kde si ho převzali hasiči se zdravotníky. Podle Aktu.cz muž v pyžamu působil zmateně.

Včasným telefonátem nejspíš život muže zachránil Václav Šíma, který žije ve zdejší bezdomovecké kolonii a redakci Blesk.cz je známý. „Nejdřív pes cítil, že tam někdo je, a tak štěkal. Tak jsem vyběhl ven a slyším volání o pomoc. Vyběhli vedle mě sousedi, říkají, Venco, volej záchranku, protože já jediný mám telefon. Tak jsem volal policii,“ uvedl pro Aktu.cz Václav Šíma po události.

Místní bezdomovec do jisté míry funguje pro oblast Prahy 7 jako strážný anděl. Zachránil totiž letos život už třetí osobě. V únoru to byl cizinec, který se pokusil o sebevraždu, podruhé to byla opilá cizinka, která na mostě ztratila rovnováhu. Václav Šíma to ale příliš neprožívá. „Já mám v šuplíku ta ocenění od sedmičky. Loni mě také ocenili,“ řekl s úsměvem bezdomovec.

VIDEO: Podívejte se na průběh záchrany a rozhovor se skromným zachráncem

Fotogalerie
15 fotografií